"Har varken hängt med fysiskt eller mentalt"

"Vi lider av klassisk växtvärk", konstaterar duon Anders Vaernéus och Per-Åke Olsson. Deras företag AB Sjöexpress växer så kostymen knakar.

För tre år sedan startade Per-Åke Olsson och Anders Vaernéus sitt båtvarv vid forna Kölefors Bruk, och verksamheten har vuxit snabbare än väntat.

För tre år sedan startade Per-Åke Olsson och Anders Vaernéus sitt båtvarv vid forna Kölefors Bruk, och verksamheten har vuxit snabbare än väntat.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2019-09-13 06:00

Vi träffas vid det forna Kölefors Bruk, några kilometer norr om Kisa. Den gula disponentvillan ligger omsluten i grönska och något stenkast därifrån brusar forsen. Det är här, i de närliggande lager- och verkstadslokalerna, som de båda kollegorna har sitt unika båtvarv. Sedan 2016 har de specialiserat sig på klassiska racingbåtar i trä, så kallade "runabouts", och utvecklingen har gått snabbare än väntat. 

– Ifrån början var tanken att vi själva skulle driva företaget, men verksamheten har vuxit över alla bräddar och i dagsläget har vi fullt med båtar i alla skjul, berättar Vaernéus och Olsson fortsätter: 

– Det har gått så fort så vi varken har hängt med mentalt eller fysiskt. Vi har kört in huvudet i verkstaden och inte hunnit att fundera på framtiden, vi har helt enkelt tagit rätt på det vi har haft.

Det var under en händelserik period i Anders Vaernéus liv som företaget tog sin början. Tidningen där han jobbade, "Klassiska Båtar", lades ned, dessutom gick han igenom en skilsmässa. Han köpte den gamla bruksfastigheten, kontaktade kompisen Per-Åke Olsson och efter knappt ett dygn hade han fått en kompanjon.

– Vi har båda ett enormt intresse för såna här båtar och historiken kring dem, det har varit vår själ och är det som gör oss unika. När Anders kontaktade mig gick jag redan i tankarna att hitta på något annat. Då bodde jag i Gävle, nu bor jag i Rimforsa, berättar Per-Åke Olsson och Vaernéus fortsätter: 

– Vi har Sveriges största arkiv i det här ämnet, med bilder och broschyrer, så varje båt vi får in försöker vi klä i historia. Dels återställer vi dem till skicket de en gång hade, men så dokumenterar vi även hela båtens ägarlängd.

Företagets målgrupp är relativt liten och består, enligt båtvarvsduon, av människor med gott om pengar. Trots det upplever Vaernéus och Olsson ingen större konkurrens.

– Det finns gott om kunder för oss som håller på med det här och dessutom är vi ganska unika med att vara så nischade.

I dagsläget har företaget fyra anställda och under åren har omsättningen fördubblats, till cirka 3 200 000 kronor. Enligt företagarna har det gått fortare än de önskat. Nu ska de göra ett omtag inför framtiden.

– Just nu sätter vi ihop en arbetsgrupp för att utveckla företaget ett snäpp till. Kanske ska vi starta en filial i Stockholm, kanske ska vi utveckla skrivandet igen. Klart är att vi behöver bli fler ombord.

Företaget är specialiserat på racingbåtar i trä, så kallade "runabouts". "De här båtarna har varit vår själ", konstaterar båtvarvsduon.
Företaget är specialiserat på racingbåtar i trä, så kallade "runabouts". "De här båtarna har varit vår själ", konstaterar båtvarvsduon.
Karta: AB Sjöexpress
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!