"Ett sätt att tvinga fram en ny modell"

Kinda skulle förlora mer än en halv miljon kronor på en ny betalningsmodell mellan Itsams medlemskommuner.

Conny Forsberg (S), kommunalråd i Kinda sa ja till ny betalningsmodell när Itsams direktion tog beslut, men nej när frågan skulle godkännas i fullmäktige i Kinda.

Conny Forsberg (S), kommunalråd i Kinda sa ja till ny betalningsmodell när Itsams direktion tog beslut, men nej när frågan skulle godkännas i fullmäktige i Kinda.

Foto: Dennis Petersson/ Arkiv

Kinda kommun2020-01-29 14:30

Kindas kommunalråd Conny Forsberg (S) är inte förvånad över att Åtvidaberg och Vimmerby säger upp Itsam-avtalet för omförhandling. 

– Jag har inga större bekymmer med att analysera varför. De vill ha en omfördelning av anslagsmedlen så att det blir rättvist mellan kommunerna.

Forsberg var själv med på en ny betalningsmodell i Itsams direktion. Men när frågan kom till kommunstyrelsen och fullmäktige för godkännande förra året valde han att säga nej.

– Då blir det ingenting, konstaterar han då konsensus gäller.

Forsberg motiverar sitt ställningstagande i Itsams direktion med att kommunen på sikt är med på att införa en betalningsmodell per invånare. Men i nuläget saknas medel i kommunens budget. 

–  Vi totalvägrar inte. Vi har ingen intention att inte ändra oss på sikt, men vi måste få vår budget att gå ihop. 

Är det solidariskt gentemot Åtvidaberg och Vimmerby som idag betalar mer per invånare än övriga medlemskommuner i dagsläget?

– Det handlar inte om solidaritet, utan är en principsak. Fullmäktige sa nej. Jag hade ingen anledning att gå emot mitt parti eller koalition. 

Conny Forsberg ser att Åtvidaberg och Vimmerby genom omförhandling av avtalet tvingar fram en ny betalningsmodell. Den kan kosta Kinda närmare 600 000 kronor mer per år. Ydre och Ödeshög skulle få betala ungefär lika mycket mer per år, medan kostnaden för Boxholm skulle öka med 250 000 kronor.

Sammanlagt betalar kommunerna närmare 12,7 miljoner kronor per år i grundersättsättning till Itsam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!