Södra Kinda Bygdegille står utan ordförande

Mars har startat och det genomförs årsmöten i de flesta föreningar. Förra veckan höll Södra Kinda Bygdegille sin årliga sammankomst för att sammanfatta det gångna året.

På Kulturarvsdagen den 30 november firade Södra Kinda Bygdegille sina 60 år med 3 G, Gun-Britt Monell, Gudrid Hansen och Gerda Antti som berättade historier och historia. Foto: Margaretha Roth

På Kulturarvsdagen den 30 november firade Södra Kinda Bygdegille sina 60 år med 3 G, Gun-Britt Monell, Gudrid Hansen och Gerda Antti som berättade historier och historia. Foto: Margaretha Roth

Foto:

Kinda2017-03-08 13:17

Cirka 15 personer var på plats och till årsmötets ordförande valdes Klas Asklöf. Under kvällen gick man först igenom föregående års verksamhetsberättelse och kassarapport. Efter det valdes styrelse för kommande år. Ordförandepositionen kommer dock stå ledig tills vidare, övriga är: Birgitta Rödin sekreterare, Göran Styrenius kassör, samt ledamöter Bertil Svensson, Maj-Britt Pettersson, Klas Asklöf, Margaréte Karlsson, Henry Andersson.

Verksamheten under året har varit gedigen. Året inleddes med Berättarcafé vid vårdagjämningen på biblioteket i Horn i samverkan med föreningen Liv i Sverige. 13 april var det traditionell äggsexa i Olofsboda. 15 maj Gökafton, ett samarrangemang med Hemträdgårdsföreningen. På nationaldagen hölls för första gången ett firande i Horn på Hornåberg. Evenemanget var ett samarbete mellan Södra Kinda Bygdegille, Horns marknadsförening, Röda Korset, Horns musikkår och Horns kyrkokör.

En aktiv sommar

10 juni var det invigning av dammen vid Kisamors Lustgård. På Hornmarken 9 juli bidrog Bygdegillet med släktforskning i samarbete med bland annat Östgöta Genealogiska förening. 25 juli hölls en kulturhistorisk vandring i Horns samhälle under ledning av Jerker Carlsson och Gun-Britt Monell. Vid hembygdsgårdarnas dag 7 augusti visades samlingarna i Olofsboda. Samlingarna består av bland annat det agrala muséet som innehåller tusentals jordbruksredskap med mera. Med anledning av Sveriges hembygdsförbunds 100 års jubileum bjöds alla gäster på kaffe och tårta.

Under året har Bygdegillet haft ett nära samarbete med Horns skola och bland annat har elever fått komma till Olofsboda på studiebesök. Dessutom uppmärksammades Världsbokdagen. Kura Gryningmorgon är något Bygdegillet haft i flera år, då fick barnen i förskolan och lågstadiet lyssna till berättelser om bland annat "jular för längesen". I mellanstadieklasserna berättade Gun-Britt Monell om en julaftonsbrud, prinsessan Margareta i Ekeby, Horn, som för 425 år sedan gifte sig med en präst i Horn, Simon Clarevallen. Mellanstadieeleverna har också, som traditionen bjuder skrivit berättelser om Nils Holgersson och vad de skulle vilja visa honom om han kom på besök i bygden. Boken gavs ut 13 december i skolan.

På kulturarvsdagen den 30 november firade Bydegillet sina 60 år med evenemanget 3G Berättar, då Gerda Antti, Gudrid Hansen och Gun-Britt Monell berättade historier och historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!