Centerpartiet ser ut att gÄ mot rekordlÄgt vÀljarstöd

Enligt de preliminÀra valsiffrorna ser Centerpartiet i Kinda ut att fÄ rekordlÄgt vÀljarstöd i Är, sett tillbaka till 1973. Med 9,1 procent av rösterna har partiet tappat 4,04 procentenheter sedan valet 2018.

Centerpartiet har backat 4,04 procentenheter i Kinda jÀmfört med valet 2018. Christina Back (C) pÄpekar att man mÄste respektera demokratin och vÀljarnas val.

Centerpartiet har backat 4,04 procentenheter i Kinda jÀmfört med valet 2018. Christina Back (C) pÄpekar att man mÄste respektera demokratin och vÀljarnas val.

Foto: Jan Novotny

Kinda2022-09-13 15:00

– Hade det bara varit i Kinda som Centerpartiet gĂ„tt ned hade jag nog kunnat ge mycket sjĂ€lvkritik, men nu följer vi riks. Man har gjort helt andra val Ă€n att rösta pĂ„ Centerpartiet och det fĂ„r vi acceptera och framför allt respektera.

Det sÀger Christina Back (C), förstanamn pÄ Centerpartiets lista i kommunvalet i Kinda.

– Vi stĂ„r inför komplexa frĂ„gor just nu, med klimat och ökade priser pĂ„ bĂ„de mat och energi. Finns det andra partier som sĂ€ger att de har hittat lösningar pĂ„ det sĂ„ Ă€r det klart att mĂ€nniskor blir intresserade av de lösningarna och gĂ€rna lĂ€gger sin röst pĂ„ det partiet.

undefined
"MÀnniskor har sin vilja och det mÄste man ocksÄ respektera", sÀger Christina Back (C).

Till vilket parti tror du att Centerpartiet har tappat vÀljare?

– Moderaterna har ju ökat och jag tror nog att det finns centerpartister som har gĂ„tt dit. Om man tittar pĂ„ riks sĂ„ vet man att det ocksĂ„ finns centerpartister som gĂ„tt till Socialdemokraterna och framför allt Magdalena som partiledare. Det kan vara pĂ„ det sĂ€ttet i Kinda ocksĂ„.

Nu, med de preliminĂ€ra siffrorna, ser det ut som att Centerpartiet i Kinda kommer att tappa tvĂ„ mandat i kommunfullmĂ€ktige – frĂ„n fem till tre. Med ett valdistrikt kvar att rĂ€kna har partiet tappat 4,04 procentenheter sedan valet 2018.

– Med tre mandat i fullmĂ€ktige sĂ„ gĂ€ller det att vara Ă€nnu mer kreativa politiskt. Det ligger stora arbetsuppgifter framför oss.

undefined
Christina Back (C) tror inte att Centerpartiets vÀljarstöd gÄtt ned pÄ grund av bristande information under valrörelsen. "Jag tror inte att man bara kan informera sig fram och fÄ röster pÄ det", sÀger hon.

Vad kommer vara Centerpartiets största utmaningar framÄt?

– Vi har ingĂ„tt i Samverkan för Kinda med Moderaterna och Liberalerna. Vi vet ju inte hur det kommer se ut nu. Socialdemokraterna har ocksĂ„ ökat i Kinda.

– Den största utmaningen kommer vara att hĂ„lla kĂ€rnverksamheterna i gĂ„ng pĂ„ det sĂ€tt som vi lovat att de ska vara igĂ„ng, med en ekonomi som kommer att vara mer och mer anstrĂ€ngd. NĂ€r man tittar pĂ„ de olika partierna sĂ„ Ă€r vi överens om vĂ€ldigt mycket och dĂ€r vi Ă€r överens gĂ€ller det att se till att genomföra det som vi har lovat vĂ€ljarna.

Kommer ditt politiska engagemang att pÄverkas av det hÀr valresultatet?

– I gĂ„r (lĂ€s mĂ„ndag) var en tung dag, men det hade mer att göra med hur det sĂ„g ut pĂ„ riks. I dag kĂ€nner jag att det verkligen gĂ€ller att vĂ€rva fler medlemmar och göra Centerpartiet större. Jag kommer att arbeta Ă€nnu mer intensivt och ser fram emot nĂ€sta valrörelse. Jag vill verkligen att mĂ€nniskor i Kinda ska mĂ€rka att Centerpartiet gör avtryck.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!