Populärt med skytte bland ungdomarna

Kisa Skyttegille som under vinterhalvåret arrangerar luftgevärsskytte för kommunens ungdomar har haft en hög aktivitet under den gångna säsongen med ett genomsnitt av 20 deltagare de kvällar lokalen haft öppet.

Inomhusskyttet är populärt bland ungdomarna i bygden. Foto: Morgan Karlsson

Inomhusskyttet är populärt bland ungdomarna i bygden. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-03-24 16:45

Torsdag innevarande vecka stänger de lokalen för att istället satsa på utomhusskyttet då värmen åter är på ingång.

De båda eldsjälarna Rolf Lywén och Sven Elis Johansson ser till att skyttelokalen och banorna är i ordning samt att gevären är fyllda med kolsyra till tisdagar och torsdagar då lokalen är öppen under några timmar på kvällarna. Till sin hjälp för att kunna vara behjälpliga både vid själva skyttet och inskrivande av deltagarna samt poängresultaten finns det ett tio tal medhjälpare som turas om under veckorna. Skyttet vänder sig i första hand till ungdomar, fast även vuxna skyttar är välkomna.

Inga olyckor

– Lokalen har föreningen själva ideellt inrett som de vill ha den efter deras tillträde under 1980 talet, och för något år sedan satsade man på dessa digitala markeringssystem som numera används vid de tio skjutplatser som finns till förfogande. Dessa eldsjälar som är berikade med en stor erfarenhet hjälper ungdomarna på ett fint kamratligt sätt och berättar med stolthet att de har fyra ungdomar samt en vuxen deltagare som snart kommer åka till Vimmerby för att deltaga i tävlingen "Vimmerbykulan" och representera Kinda. Apropå kulor så berättar Sven Elis att man årligen skjuter upp omkring 50 000 luftgevärskulor här i lokalen, och trots detta stora antal avlossade skott så är man förskonad av olyckor.

– Det hela bygger på ett ömsesidigt förtroende mellan alla som vistas här under skjutningarna och det är väldigt viktigt att ungdomarna tidigt lär sig ansvaret för vad de håller i sina händer, berättar Johansson vidare. Det är viktigt med en rak konversation som inte kan misstolkas. Vidare så utvecklar skyttarna en värdefull koncentrationsförmåga, då detta krävs under skjutningen.

Familjeaktivitet

Cecilia Johansson berättar att detta är en bra familjeaktivitet.

– Jag tillbringade många timmar här som ung för 30 år sedan och nu så är man tillbaka med sina barn som fått intresset av detta. Då blir det ju även så att man själv avlossar några skott då och då.

Johan Lood som också är med som förälder instämmer i Cecilias kommentar om att detta är en familjeaktivitet.

När denna form av skytte nu avslutas så startar man istället med salongsgevärsskytte, mauser med 6,5 millimeter och 300 meters skjutavstånd samt 50 meters k-pist skytte. Vårens och sommarens schema innehåller ett gediget utbud av träffar vid banorna för medlemmarna.

Johan Lood skjuter några skott för att visa den digitala tekniken som man numera använder för visning av träffbild.
Johan Lood skjuter några skott för att visa den digitala tekniken som man numera använder för visning av träffbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!