Per Ragnar gestaltade Martin Luther i Kisa

Luther, trångsynt glädjedödare eller livsglad rebell?. Det var temat för en mycket stark föreläsning om Martin Luther i Kisa kyrka på söndagskvällen. Per Ragnars egen text trollband åhörarna denna kväll. En vibrerande och dynamisk sökare som för femhundra år sen från en håla i mörkaste Tyskland utmanar självaste påven i Rom, mannen med tillgång till Kristi och himmelrikets nycklar.

Per Ragnar läste egen text om Martin Luther i Kisa kyrka.

Per Ragnar läste egen text om Martin Luther i Kisa kyrka.

Foto:

Kinda2003-02-25 08:48

Påven har ingen makt över skärselden, dånar tiggarmunken Martin. Luther rycker och sliter i sin Gud, Gud vet allt som ska ske. Den helige Ande talar genom min mun. Mest är du för mej en Gud inte en vilande makt men en verkande makt och en ständig verksamhet som oavbrutet är i rörelse och verkar. Nej, vilar gör du inte Gud men verkar oupphörligt.
Processteologi
Detta synsätt kallas idag processteologi. En evigt pågående skapelse. Gud, i vilken allt lever, röres och är. Detta är Luthers egna ord. Dansa, skämta, sjung, musicera!. Djävulen avskyr musik eftersom den skänker glädje. Glöm aldrig att Vår Herre har humor, använd er av den så får ni färre problem. Den första reformationen var Gustav Wasas. Nu är det dags för den andra. Fast egentligen den första. Det vill säga, det är dags att lyssna till Luther själv och inte till hans uttolkare.
Bollvägg i kyrkorna
Använder vi honom som bollvägg i kyrkorna då kan de börja brinna av Helig Ande!. Jag älskar hans ord: Aldrig lyckas jag be, skriva eller predika så bra som när jag är arg. Vreden friskar upp blodet, skärper intelligensen och driver bort frestelserna. Jag har nog hållit 2000 predikningar, tänk så mycket vrede!. Vi är kallade att läsa lusen av överheten och torka honom am nosen vare sig han skrattar eller rasar därvid. Kristus har uppmanat oss predikanter att inte undanhålla herrarna sanningen utan att förmana och tillrättavisa dem i deras orättfärdighet. Kallade inte Kristus sina motståndare för huggormars avföda och djävulens söner. Jag strider inte med någon om hans liv utan endast om Sanningens ord avslutade Per Ragnar sin gestaltning av glädjedödaren eller är det rebellen Martin Luther?.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!