Möte om vindkraftpark i Gröninge: "Jag är förvånad att vinden har vänt"

Det ser ut att blåsa upp en ny storm kring norska Fred. Olsen Renewebles planer på att bygga en vindkraftpark på Gröninge mellan Horn och Hycklinge. I måndags kväll samlades ett 70-tal personer i Höganlid i Hycklinge för att få informationen om de tänkta planerna. Initiativtagare till träffen var politikerna Lars Karlsson (L) och Mikael Österling (L) och Gerre Versteegh, Väsby Säteri.

Ett 70-tal personer kom till Höganlid i Hycklinge. Foto: Lars-Göran Bexell

Ett 70-tal personer kom till Höganlid i Hycklinge. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-03-22 12:00

Ett 70-tal personer på möte om vindkraftpark i Gröninge

I oktober 2007 antog Kindas politiker en vindkraftplan för kommunen. Syftet med planen var att föreslå lämpliga områden i kommunen för vindkraftsutbyggnad samt att ge riktlinjer för prövning. Ett av de utpekade områdena var i Gröningen mellan Horn och Hycklinge. E.on vind hakade på och drog i gång planerna för att bygga 32, som senare blev 18 stycken, vindkraftverk inom området och med det blev det massiva protester från bygdens folk. I april 2014 meddelade E.on vind att man lägger ner hela projektet. Ett beslut som, enligt E.on vind, enbart grundade sig på ekonomiska skäl och inte på den opinion som bildades för att bygga vindkraftverken.

I början på året visade norska företaget Fred. Olsen Renewables intresse av att bygga mellan 24 och 26 vindkraftverk med en höjd på 250 meter på Gröninge. När företaget var hos kommunstyrelsen och presenterade sina tankar var det positiva tongångar från samtliga partier förutom, Liberalerna, Landsbygdspartiet Oberoende och Sverigedemokraterna som säger nej till vindkraft på Gröninge.

På initiativ av Liberalerna i Kinda, representerat av Lars Karlsson och Mikael Österling och Gerre Versteegh, Väsby Säteri i Horn hölls i måndags kväll ett välbesökt möte, ett 70-tal personer, i Höganlid i Hycklinge om planerna för vindkraft i Gröninge.

Mötet inleddes med att Mikael Österling visade en foto-sammanställning hur en vindkraftpark, inom den kartbild som E.on vind hade planer för, kan se ut sett från Horn, Hycklinge, Eneby och Horn.

– Området ligger på Riddarhusets mark och nämnas sak att man tittar även på ett större område än det som E.on planerade för, sa Mikael Österling.

– Man ska ha klart för sig att det här företaget har hur mycket pengar som helst och de kommer att bygga om de bara får möjlighet. Jag sitter i kommunstyrelsen och när de presenterade sina planer fick jag en helt annan uppfattning än mot E.on:s planer, sa Pierre Ländell (LPo).

– Om en vindkraftpark blir av måste det bli en bra överenskommelse med bygden och någon form av ersättning. Det har diskuterats en summa på 260 000 kronor per år som kommer att sätta sin i en fond varifrån man kan söka pengar, sa Lars Karlsson och fortsatte:

– En annan fråga är att fastigheterna minskar i värde och här är det minsta man kan begära att man får betalt för värdeminskningen. En viktig sak för oss politiker är att ställa krav.

Under mötet framkom det dels att den vindkraftplan som antog i slutet av 2009 inte har uppdaterats sedan dess, något som ska göras under varje mandatperiod, vidare framkom det att det riksintresse som fanns kring Gröninge under E.on vinds planer på att etablera en vindkraftpark nu inte längre gäller.

Vad får kommunen tillbaka från det norska företaget? undrade en åhörare.

– Man pratar om att 200 miljoner kronor skulle ramla tillbaka till kommunen. Det kan man tro vad man vill om, sa Lars Karlsson.

– Jag är väldigt förvånad att vinden skulle ha vänt och väldigt förvånad att politikerna i Kinda är positiva till det här, nej vi vill sätta stopp direkt, sa Gerre Versteegh.

Gerre Versteegh pekade på tre delar, dels att vindkraftverk är otidsenligt, att det blir ännu större verk och med det ännu mer buller och att det handlar om demokrati.

– Vi har överskott på energi. Danmark har satt stopp för byggande av vindkraftverk. Det är mycket för dyrt att bygga verken och då behövs subventioner genom elcertifikat. Demokratin sätts ur spel då vinsten hamnar hos vindkraftbolaget och hos Riddarhuset och det är vinster som till hundra procent betalas av oss elkonsumenter. Det sitter en politikermaffia i Stockholm och försöker pådyvla landsbygden vindkraftverk, sa Gerre Versteegh och avslutade med:

– Vi stod upp senast, låt oss göra det igen.

Boo Monell menade att fågellivet störs i väsentlig grad av vindkraftsnurrorna:

– Vi har mängder av fåglar som häckar i området, däribland en svart stork, vilket är väldigt ovanligt. Och mängder av fåglar har sin sträckning flera gånger om året över bygden.

Motståndet är som sagt mycket starkt i bygden, men det finns undantag:

– Jag bor i en by intill området och efter att jag har pratat med byborna så kommer vi inte att motsätta oss en vindkraftpark i Gröninge. Jag tycker att vi ska sluta att smutskasta vår politiker. Jag vill återupprätta förtroendet för dem.

– Visst kan det vara så men det är ju vi som väljer våra politiker och är de på väg mot fel håll måste vi visa det, sa Gerre Versteegh.

Mötet beslutade att bilda en kommitté för att jobba vidare.

Och nog är det så att det blåser upp en ny storm mot en vindkraftpark i Gröninge och frågan är om vindarna är så starka att det norska bolaget ser sig om en annan kommun. De tittar utöver området i Gröninge även på områden i fyra andra kommuner i länet.

Mikael Österling, Lars Karlsson och Gerre Versteegh pratade om det norska företagets vindkraftsplaner. Foto: Lars-Göran Bexell
Mikael Österling, Lars Karlsson och Gerre Versteegh pratade om det norska företagets vindkraftsplaner. Foto: Lars-Göran Bexell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!