Arbetslösheten ökar - men inte insatserna

Samtidigt som antalet arbetslösa ökar har stödet från Arbetsförmedlingen (AF) minskat. Det menar bildningsnämnden i Kinda som kräver svar från myndigheten.

Bildningsnämnden i Kinda, med ordförande David Wenhov (C), har i och med Arbetsförmedlingens reform tittat närmare på arbetsmarknadsläget i kommunen.

Bildningsnämnden i Kinda, med ordförande David Wenhov (C), har i och med Arbetsförmedlingens reform tittat närmare på arbetsmarknadsläget i kommunen.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kinda kommun2020-01-29 06:00

– Utifrån den senaste statistiken kan vi tydligt se att vi har många som är öppet arbetslösa samtidigt som få är i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Vi har ännu inte fått någon återkoppling från AF om vad det här kan bero på men det har ändå föranlett att vi bjudit in dem till ett möte, berättar bildningsförvaltningens Sara Frank. 

AF befinner sig, efter 2019-års januariöverenskommelse, mitt i en reform. För att få en bättre bild av arbetsmarknadsläget har bildningsnämnden i Kinda, med ordförande David Wenhov (C), bett sin förvaltning att plocka fram nyckeltal och statistik. Uppdraget visar nu att antalet arbetsmarknadspolitiska insatser har sjunkit i kommunen under 2019. Störst förändring har skett inom gruppen 18 till 24-åringar.

– Om vi jämför med länet och riket kan vi se att Kinda sticker ut när det gäller just hur stor andel av de arbetslösa som har någon typ av insats. Det är något som vi har reagerat ganska kraftigt på, förklarar Frank.

Helena Lundvik, sektionschef på AF södra Östergötland, menar att det är svårt att säga om siffrorna beror på reformen, men kommenterar ändå så här:

– Tidigare har vi satsat mycket på ungdomsarbetslösheten men det har vi inte, på grund av förändrade förutsättningar, haft samma möjligheter till under 2019. Det är möjligt att det är en del av siffrorna, men det finns otroligt många andra faktorer. Där vill vi föra en dialog med politiker i Kinda så att vi har en gemensam bild.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!