Antalet kunder i butikerna begränsas

Under onsdagen kom nya direktiv från regeringen och Folkhälsomyndigheten som säger att livsmedelsbutikerna bör begränsa antalet kunder som är inne i butiken samtidigt.

Charlotte Rydström på Landets Goda har monterat upp en skiva mellan kund och butiksbiträde för att minska smittspridningen.

Charlotte Rydström på Landets Goda har monterat upp en skiva mellan kund och butiksbiträde för att minska smittspridningen.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2020-04-01 16:30

Numera bör butikerna begränsa antalet kunder som är inne och handlar samtidigt. De har inte angett någon specifik siffra om hur många kunder som får röra sig i butikerna samtidigt, men vill att alla ska hålla ordentligt anstånd till varandra.

På Coop i Kisa har man ännu inte hunnit ta ställning till regeringsbeslutet.

– Det är klart att vi måste informera om att hålla avstånd mellan varandra och se till att vi inte har för många kunder i butiken samtidigt, säger Lars Simonsson, kassaledare på Coop i Kisa.

På Ica Supermarket i Kisa inväntar man direktiv om hur man ska hantera det.

– Det är vissa tider som det rör sig lite mer folk i butiken, men de enda åtgärder vi har vidtagit än så länge är att vara extra noggranna med hygienen bland personalen. Vi får se vad vi får för direktiv från Ica centralt, säger Morgan Alm, butikschef för Ica i Kisa.

Även Ica Supermarket i Rimforsa inväntar direktiv.

Leif Johansson är butikschef på Hemköp i Kisa han säger att även där inväntas direktiv från Hemköp centralt. Han nämner också andra åtgärder som de redan infört för att kunderna ska hålla avstånd till varandra.

– Vi har på gång att det på golven ska tejpas upp särskilda ytor som ska påminna kunderna om att hålla säkerhetsavstånd. Helst en och en halv meters avstånd åtminstone. Därför har vi även plockat bort vissa saker i butiken för att frigöra större golvyta, säger Leif Johansson.

I ungefär två veckors tid nu har Ica, Hemköp och Coop i Kisa haft särskilda öppettider tillägnade personer i riskgrupperna. Ett annat sätt för att försöka minska smittspridningen i butikerna, är att montera upp genomskinliga skivor i plast eller glas vid kassadisken.

– Det förhindrar ju en plötslig nysattack, att den når personen som man står mittemot. Vi ser det här som en enkel och billig lösning, säger Lars Simonsson.

Coop valde att sätta upp plastskärmen vid kassadiskarna redan i förra veckan. De såg att andra butiker i Linköping hade börjat med det och såg det som en enkel lösning för att minska smittspridningen.

Nu har även butiken Landets Goda gjort likadant. En glasskiva hänger numera från taket och ner mellan kund och butiksbiträdet. Butikens ägare Charlotte Rydström anser att det är ett sätt som underlättar för alla.

– Alla har än så länge bara reagerat positivt på det och anser att det är ett bra initiativ, säger hon.

Lars Simonsson på Coop säger att information kommer att sättas upp i butiken.
Lars Simonsson på Coop säger att information kommer att sättas upp i butiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!