Surfplattor intar Kindas äldreboenden

Itsam har nu levererat 25 surfplattor fördelade på Kindas samtliga äldreboenden. Tanken är att med digitala samtal motverka ensamhet bland kommunens brukare.

25 surfplattor ska under vecka 16 tas i bruk på Kinda samtliga äldreboenden. Det för att motverka ensamhet.

25 surfplattor ska under vecka 16 tas i bruk på Kinda samtliga äldreboenden. Det för att motverka ensamhet.

Foto: Martina Holmberg / TT

Kinda kommun2020-04-12 15:00

– Det är en värdefull insats. Vi vet att besöksförbudet är en spärr för många som vill träffa sina anhöriga och genom att använda sig av den här tekniken kan situationen underlättas, konstaterar äldreomsorgens områdeschef Eva Hulth.

För en kostnad på 55 kronor per månad och surfplatta valde kommunalförbundet Itsam att, med anledning av coronapandemin, agera och förse sina medlemskommuner med digitala verktyg. Under vecka 15 fick Kinda sin leverans.

– För oss är det ingen stor kostnad överhuvudtaget och vår del i det här är ganska liten, men vi försöker göra vad vi kan. Det är kommunerna som gör det stora jobbet, förklarar Itsams förbundsdirektör Mattias Robertsson Bly.

Kommunens plan är att, till veckan efter påsk, färdigställa ett system och en struktur för hur surfplattorna ska användas. När detta är klart och personalen har instruerats kommer närstående att kunna erbjudas möjlighet att ringa upp brukarna vid en föreslagen tid. Tanken är att personalen på äldreboendet, så länge det finns möjlighet, ska hjälpa brukarna att etablera det digitala samtalet.

– Vi kommer att försöka prioritera det här men skulle det visa sig att det inte finns utrymme för personalen när samtalet är bokat får vi givetvis beklaga det. Samtidigt kan vi inte låta bli att försöka erbjuda bättre möjligheter för social kontakt. Att se varandra, istället för att enbart prata på telefon, ger än större känsla av att man har träffats, avslutar Eva Hulth.

"En värdefull insats", tror äldreomsorgens Eva Hulth om de nya surfplattorna inom äldreomsorgen.
"En värdefull insats", tror äldreomsorgens Eva Hulth om de nya surfplattorna inom äldreomsorgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!