Hårda ord i talarstolen på terminens första fullmäktige

Hösten är här, och kommunfullmäktige vaknar ur sin sommarslummer. När kommunens förtroendevalda samlades under måndagen avhandlades flera tunga punkter – bland annat den om budgeten.

Nu är sommarlovet slut för Kindas kommunpolitiker. På måndagskvällen öppnade höstens fullmäktige och det var åter dags att sätta sig i skolbänken. Terminen rivstartade med tuffa ämnen såsom skattesats, budget och Utveckling Kinda 2024-2027.

Nu är sommarlovet slut för Kindas kommunpolitiker. På måndagskvällen öppnade höstens fullmäktige och det var åter dags att sätta sig i skolbänken. Terminen rivstartade med tuffa ämnen såsom skattesats, budget och Utveckling Kinda 2024-2027.

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Kinda kommun2023-09-29 08:03

Första halvan av september bjöd på brittsommar, men under måndagen klappade hösten på porten och kyligare vindar drog in över Kindabygden. Då var det också dags för höstens första kommunfullmäktige (kf).

Någon mjukstart var det inte tal om. Under dryga tre timmar avhandlades bland annat budget och skattesats för 2024 samt detaljplan för det omtvistade Krågedal 1:3.

undefined
Nu är sommarlovet slut för Kindas kommunpolitiker. På måndagskvällen öppnade höstens fullmäktige och det var åter dags att sätta sig i skolbänken. Terminen rivstartade med tuffa ämnen såsom skattesats, budget och Utveckling Kinda 2024-2027.
undefined
Den nya kommundirektören Pia Ragnarsdotter är redan ett känt ansikte för vissa. Under måndagens fullmäktige presenterade hon sig.

Den absolut tyngsta punkten under kvällen – och som också föranledde en hel del debatt – var budgeten för 2024. Förra året hann nuvarande majoritet inte ta fram någon egen budget, utan tvingades styra med det föregående styrets budget (M, C och L). I slutet av augusti innevarande år kunde man dock presentera sitt alldeles egna budgetförslag.

Ordväxlingen mellan Christian Nordin Olsson (SD) och Conny Forsberg (S) var bitvis hård:

– Sverigedemokraterna lägger givetvis ett budgetförslag även det här året och även det här året har vi det bästa budgetförslaget av allihop. Det är kärnverksamhet som står i fokus. Man måste göra prioriteringar när situationen kräver det, sa Christian Nordin Olsson.

undefined
Christian Nordin Olsson (SD) tyckte att Sverigedemokraternas budgetförslag var bäst.

SD:s budget kräver, för att gå ihop, bland annat en nedläggning av Rimforsa bibliotek, nedskärningar i föreningsstöd till studieförbund och idrottsanläggningar samt öppen förskola.

– Jag blir mållös! Man undrar om ni på allvar i SD tror att vi får ett bättre samhälle genom att dra ner på kultur och fritid för våra barn och unga vuxna? Är det inte bättre att de har fritidsaktiviteter istället för att hänga på stan och lära sig göra dumheter? replikerade Conny Forsberg.

undefined
Conny Forsberg (S) var inte imponerad av SD:s budget. "Tror ni att vi får ett bättre samhälle genom att dra ner på kultur och fritid?", frågade han Christian Nordin Olsson.

En annan omfattande punkt var den om fastighetsnära insamling. VA-chefen Håkan Eng redogjorde för processen i Kinda kommun, som beräknas sjösättas i december 2026. Då införs två fyrpackskärl som hushållen kan sortera sitt avfall i. Kommunen faller nästan på målsnöret. I januari 2027 får beslutet laga kraft, då samtliga kommuner i Sverige ska ansvara för detta.

Vidare antogs detaljplanen för Krågedal 1:3. Trots att fullmäktige var eniga i beslutet att klubba igenom detaljplanen, var det ett labilt konsensus vilket blev tydligt i debatten som följde.

Conny Forsberg yrkade bifall till detaljplanen.

– Det leder till att vi kan få fler invånare i Kinda, sa han och tryckte på att nej kunde få stora konsekvenser för Kindas framtid.

Pierre Ländell (LPo) menade att hans parti inte vill bygga på åkermark.

– Därför reserverade vi oss i samhällsbyggnadsnämnden. Det handlar om framtida matförsörjning och långsiktig hållbarhet.

Detta till trots yrkade han under kvällen bifall till detaljplanen. Det gjorde även V efter att först ha reserverat sig med åsikten att åkermark inte bör bebyggas.

undefined
Nina Marliden, Anders Lind och Maj-Viol Thostrup från Vänsterpartiet var tveksamma att rösta igenom detaljplanen för Krågedal 1:3 med argumentet att det inte är bra att bebygga åkermark. Trots det gav man ändå sitt bifall till kommunstyrelsens förslag.

Fullmäktige beslutade också att öka investeringsmedlen för om- och nybyggnation av Rimforsa skola med 30 miljoner kronor. Prislappen landar nu på 160 miljoner kronor istället för tidigare 130 miljoner kronor.

En annan omfattande punkt på ärendelistan var Utveckling Kinda under mandatperioden 2024-2027.

Även om fullmäktige antog Utveckling Kinda 2024-2027, mötte det visst motstånd. Vänstern hade kommit in med en lång lista på tillägg och förtydliganden.

– Vi vill att varje nämnd en gång per halvår redovisar vad nämnden gör för förbättringar. Och då inte bara beskriva verksamheten utan också visa vad det är för förbättringar, vad är det för skillnad sen förra gången, sa Anders Lind (V) bland annat.

Han betonade dock att arbetet med Utveckling Kinda har varit en framgång.

undefined
Anders Lind (V) ville se förtydliganden i dokumentet rörande Utveckling Kinda 2024-2027.

Skarpast i kritiken var Christian Nordin Olsson som ville avslå Utveckling Kinda.

– De mål som är framtagna är lite floskelaktiga. Det går att ta in vad som helst i det där. Det är väldigt lite om vad det är för Kinda vi förväntar oss se när målen faktiskt ska levereras. Förhoppningen måste ju vara, i alla fall den här gången, att utveckling Kinda ska realiseras 2027.

På det svarade Malin Forsberg (S):

– Vi står rätt så långt ifrån varandra, så jag yrkar bifall.

undefined
"Vi står rätt så långt ifrån varandra" svarade Malin Forsberg (S) Christian Nordin Olsson (SD) efter hans kritik mot Utveckling Kinda 2024-2027.

Skattesatsen för Kinda kommun kommer att ligga kvar oförändrad på nuvarande 21:45 för 2024. Pierre Ländell (LPo) yrkade på en höjning med 25 öre.

– 2024 är ett extremt kärvt år budgetmässigt. För att få ihop 2024 och för att kunna satsa ordentligt på vård, skola och omsorg har vi kommit fram till att vi behöver göra en skattehöjning på 25 öre.

undefined
Pierre Ländell (LPo) vill höja skattesatsen med 25 öre. Så blev det inte. Nuvarande skattesats ligger kvar oförändrad.

Så blev det inte. Och när klockan passerat 21 var fullmäktige slut och därmed hade hösten mist sin politiska oskuld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!