Nu Ă€r det klart – hĂ€r Ă€r partierna som ska styra Kinda

Oktober kom. Möte i fullmÀktige kom. Inget nytt styre i Kinda verkade vara i sikte. Men sÄ plötsligt hÀnde nÄgot.

Trion som nu tar makten i Kinda. Christer Segerstéen (M) blir kommunstyrelsens ordförande, Lena KÀcker Johansson (KD) blir ordförande i kommunfullmÀktige, och Conny Forsberg (S) blir vice ordförande i kommunstyrelsen.

Trion som nu tar makten i Kinda. Christer Segerstéen (M) blir kommunstyrelsens ordförande, Lena KÀcker Johansson (KD) blir ordförande i kommunfullmÀktige, och Conny Forsberg (S) blir vice ordförande i kommunstyrelsen.

Foto: Jan Novotny

Kinda kommun2022-10-21 17:00
undefined
Lena KÀcker Johansson var först tveksam till om hon ville ha rollen som kommunfullmÀktiges ordförande, men sa till sist ja. "Det Àr ett vÀldigt roligt uppdrag. Och dÀr kan man faktiskt ta ansvar för detta med medborgardialogen", sÀger hon.

Torsdag kvÀll i ett rum pÄ kommunkontoret. Socialdemokraterna höll ett extrainsatt medlemsmöte. Efter en timmes diskussion var saker klar. Medlemmarna röstade "ja" till att styra kommunen tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, som redan godkÀnt samarbetet internt.

Fredag morgon, utanför vÄrdcentralen i Kisa. Conny Forsberg (S), Christer Segerstéen (M) och Lena KÀcker Johansson (KD) stÄr och huttrar i ottan. De har kallat till presstrÀff pÄ vÄrdcentralen för att KÀcker Johansson, som jobbar som distriktssjuksköterska, ska fÄ ihop trÀffen med sitt arbetsschema.

undefined
I ett fikarum pĂ„ vĂ„rdcentralen hölls presstrĂ€ffen dĂ€r M, S, och KD berĂ€ttade om vad de kommit fram till i sina förhandlingar. Christer SegerstĂ©en (M), Conny Forsberg (S) och Lena KĂ€cker Johansson (KD) deltag. Även S-förhandlaren Kristina Salomonson var med (t.v.).
undefined
"Man ska inte behöva jobba varannan helg och dessutom riskera att bli inringd för att det saknas folk. Det hÀr Àr en ekonomisk frÄga, för om vi inte klarar personalförsörjningen nu sÄ kommer det att bli oerhört dyrt för kommunen att bemanna", sÀger Lena KÀcker Johansson (KD).

Inne i ett fikarum presenteras slutligen resultatet. Efter all denna tid.

– FĂ„r du ett valresultat dĂ€r det inte finns en tydlig riktning sĂ„ fĂ„r man rĂ€kna med att det tar sin tid, sĂ€ger Christer SegerstĂ©en.

Vad har varit svÄrast under förhandlingarna?

– Det Ă€r vĂ€l egentligen ingenting som varit sĂ„ svĂ„rt, men man har behövt ha eftertanke, vad som skulle bli bĂ€st för Kinda, sĂ€ger Conny Forsberg.

Han menar att det inte varit nÄgra enskilda knÀckfrÄgor som avgjort. Men det fanns en oro för att ett samarbete Ät vÀnster inte skulle hÄlla mandatperioden ut. DÀrför landade S i den hÀr lösningen.

Kristdemokraternas vÄgmÀstarroll förs pÄ tal.

– Vi kunde ju verkligen inte se fördelarna med att ha varken den ena eller andra sidan. Antingen var det vĂ€ldigt mĂ„nga partier dĂ€r det var vĂ€ldigt spretigt vad man faktiskt vill. Eller vara helt beroende av ett stöd av Sverigedemokraterna som jag verkligen inte kan se att jag skulle stĂ„ för, sĂ€ger KĂ€cker Johansson.

undefined
SÄ fort presstrÀffen Àr över börjar Forsberg och Segerstéen diskutera politik igen.

Styret blir nygammalt sÄtillvida att Segerstéen fortsÀtter som kommunstyrelsens ordförande (KSO) pÄ 80 procent av tiden och arvodet. Forsberg fÄr resterande 20 procent och titeln vice ordförande. Posten 2:a vice ordförande Äterinförs och ska tillfalla oppositionen.

S var störst i valet men ger bort KSO-posten, vad fÄr ni istÀllet?

– För oss har det varit viktigare att ta ansvar och fĂ„ ett stabilt styre Ă€n att fĂ„ poster, sĂ€ger Forsberg.

– NĂ„gra saker som vi har fĂ„tt med oss Ă€r fritidskort (för ungdomar). Det ska vi jobba fram nu till sommaren. Vi ska ocksĂ„ utreda köket (tillagningsköket i Horn).

FrÄgan om tillagningskök i Horn har varit en viktig vinst Àven för KD i förhandlingarna. Lena KÀcker Johansson blir dessutom ordförande i kommunfullmÀktige.

undefined
"Sen ska jag vÀl inte sticka under stol med att vi blev lite brÀnda nÀr vi sÄ att sÀga blev utskÄpade mitt i förra mandatperioden. Vi har ju sÄklart varit lite försiktiga och vÀldigt noga med att vi inte vill sÀtta oss i majoritet om inte vi kÀnner oss trygga. Men det gör vi nu", sÀger Conny Forsberg (S)

Politikerna medger att förhandlingarna varit ett givande och ett tagande, men framhÄller att de Àr överens i mÄnga tunga frÄgor. De lyfter sÀrskilt bemanningen inom vÄrd och omsorg.

undefined
För Lena KÀcker Johansson (KD) var ett samarbete med SD uteslutet. "Dels vet vi inte vad de vill hÀr i Kinda. Jag har inte sett nÄgra direkta förslag mer Àn att man ska sÀnka skatten. Och jag har inte sett nÄgra ambitioner kring vad man vill för Kindas bÀsta. Nej, för oss Àr det inte möjligt som kristdemokrater", sÀger hon.

– Personalförsörjningen Ă€r en jĂ€tteviktig frĂ„ga för oss. Vi har ju nĂ„tts av att det Ă€r oerhört tungt att jobba inom vĂ„rd och omsorg och LSS, sĂ€ger KĂ€cker Johansson, och fortsĂ€tter:

– Man ska inte behöva jobba varannan helg och dessutom riskera att bli inringd pĂ„ sin lediga tid.

Hon nÀmner Àven klimatarbete som en viktig frÄga. De vill bland annat underlÀtta för byggandet av cykelbanor, och Àr öppna för ny vindkraft i kommunen.

undefined
Trion som nu tar makten i Kinda. Christer Segerstéen (M) blir kommunstyrelsens ordförande, Lena KÀcker Johansson (KD) blir ordförande i kommunfullmÀktige, och Conny Forsberg (S) blir vice ordförande i kommunstyrelsen.

Trion presenterade ocksĂ„ hur de fördelat ordförandeposter i övriga nĂ€mnder och styrelser mellan sig. Sammantaget fĂ„r S fem poster, M tvĂ„, och KD en. Även om ordförandeposterna Ă€r fĂ€rre menar SegerstĂ©en att moderat politik kommer att fĂ„ genomslag, inte minst genom KSO-posten.

– Moderat politik Ă€r ordning och reda och att hĂ„lla i pengarna pĂ„ det sĂ€ttet som vi har gjort.

Nu vÀntar arbetet med att ta fram den plattform som ska tydliggöra vad exakt det nya styret ska fÄ gjort de kommande fyra Ären.

undefined
"Det hÀr tycker jag Àr en seger för demokratin att saker och ting tar sin tid, att olika grupperingar funderar och kommer fram till vad man tycker Àr lÀmpligast", sÀger Christer Segerstéen (M) om att det dröjt sÄ pass lÀnge att fÄ ett styre pÄ plats i kommunen.
undefined
Kinda-politikerna verkar glada över styret de förhandlat fram. "Äntligen", sĂ€ger Lena KĂ€cker Johansson (KD), och övriga instĂ€mmer.
Fördelningen av poster

Partierna har kommit överens hur ordförandeposterna till olika nĂ€mnder och styrelser ska fördelas dem emellan. Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r det inte klart exakt vilka personer som kommer att fĂ„ de olika uppdragen. Fördelningen ser ut som följande:

Socialdemokraterna: samhĂ€llsbyggnadsnĂ€mnden, bildningsnĂ€mnden, Stiftelsen Kindahus, jĂ€vsnĂ€mnden, valnĂ€mnden. 

Moderaterna: kommunstyrelsen, vÄrd- och omsorgsnÀmnden.

Kristdemokraterna: kommunfullmÀktige.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!