"Ett sÀtt att tvinga fram en ny modell"

Kinda skulle förlora mer Àn en halv miljon kronor pÄ en ny betalningsmodell mellan Itsams medlemskommuner.

Conny Forsberg (S), kommunalrÄd i Kinda sa ja till ny betalningsmodell nÀr Itsams direktion tog beslut, men nej nÀr frÄgan skulle godkÀnnas i fullmÀktige i Kinda.

Conny Forsberg (S), kommunalrÄd i Kinda sa ja till ny betalningsmodell nÀr Itsams direktion tog beslut, men nej nÀr frÄgan skulle godkÀnnas i fullmÀktige i Kinda.

Foto: Dennis Petersson/ Arkiv

Kinda kommun2020-01-29 14:30

Kindas kommunalrĂ„d Conny Forsberg (S) Ă€r inte förvĂ„nad över att Åtvidaberg och Vimmerby sĂ€ger upp Itsam-avtalet för omförhandling. 

– Jag har inga större bekymmer med att analysera varför. De vill ha en omfördelning av anslagsmedlen sĂ„ att det blir rĂ€ttvist mellan kommunerna.

Forsberg var sjÀlv med pÄ en ny betalningsmodell i Itsams direktion. Men nÀr frÄgan kom till kommunstyrelsen och fullmÀktige för godkÀnnande förra Äret valde han att sÀga nej.

– DĂ„ blir det ingenting, konstaterar han dĂ„ konsensus gĂ€ller.

Forsberg motiverar sitt stĂ€llningstagande i Itsams direktion med att kommunen pĂ„ sikt Ă€r med pĂ„ att införa en betalningsmodell per invĂ„nare. Men i nulĂ€get saknas medel i kommunens budget. 

–  Vi totalvĂ€grar inte. Vi har ingen intention att inte Ă€ndra oss pĂ„ sikt, men vi mĂ„ste fĂ„ vĂ„r budget att gĂ„ ihop. 

Är det solidariskt gentemot Åtvidaberg och Vimmerby som idag betalar mer per invĂ„nare Ă€n övriga medlemskommuner i dagslĂ€get?

– Det handlar inte om solidaritet, utan Ă€r en principsak. FullmĂ€ktige sa nej. Jag hade ingen anledning att gĂ„ emot mitt parti eller koalition. 

Conny Forsberg ser att Åtvidaberg och Vimmerby genom omförhandling av avtalet tvingar fram en ny betalningsmodell. Den kan kosta Kinda nĂ€rmare 600 000 kronor mer per Ă„r. Ydre och Ödeshög skulle fĂ„ betala ungefĂ€r lika mycket mer per Ă„r, medan kostnaden för Boxholm skulle öka med 250 000 kronor.

Sammanlagt betalar kommunerna nÀrmare 12,7 miljoner kronor per Är i grundersÀttsÀttning till Itsam.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!