Kommunen vill ge mindre pengar till konst

Stora investeringar grÀver hÄl i kommunens ekonomi. Nu vill man minska pengarna som ska gÄ till konstnÀrlig gestaltning vid byggen i Kinda.

Hackelhallen Àr ett exempel pÄ ett resultat av enprocentsregeln. KonstnÀren Julius Nord fick i uppdrag att smycka exteriören sÄ att den avspeglade aktiviteterna i och utanför hallen samt representerade Kindalandskapet.

Hackelhallen Àr ett exempel pÄ ett resultat av enprocentsregeln. KonstnÀren Julius Nord fick i uppdrag att smycka exteriören sÄ att den avspeglade aktiviteterna i och utanför hallen samt representerade Kindalandskapet.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2024-01-18 20:00

I februari 2018 klubbade Kinda kommun igenom enprocentregeln. Det innebar att en procent vid offentlig nyproduktion med en prislapp pÄ över fem miljoner kronor skulle gÄ till konstnÀrlig gestaltning.

Nu knappt fyra Ă„r senare vill samhĂ€llsbyggnadsnĂ€mnden Ă€ndra beslutet. 

Förslaget, som fullmĂ€ktige vĂ€ntas rösta igenom, Ă€r att en procent av den totala budgeten vid projekt och investeringar som kostar över fem miljoner kronor fortsatt ska avsĂ€ttas till konstnĂ€rlig gestaltning. Men nu införs ocksĂ„ ett maxbelopp pĂ„ 500 000 kronor.

undefined
SamhÀllsbyggnadsnÀmndens ordförande Conny Forsberg (S) menar att kommunen stÄr inför stora investeringar och ett anstrÀngt ekonomiskt lÀge. DÀrför fÄr enprocentsregeln stryka pÄ foten.

Anledningen till Àndringen Àr att ekonomin Àr anstrÀngd, menar Conny Forsberg (S), ordförande i samhÀllsbyggnadsnÀmnden.

– Det Ă€r tuffa tider och dĂ„ mĂ„ste kommunens kĂ€rnverksamhet prioriteras. Och det blir extremt mycket pengar nĂ€r man har riktigt stora investeringar. Det har vi inte haft tidigare.

Conny Forsberg nÀmner investeringar som nya förskolan Hackel (60 miljoner), den nya skolan i Rimforsa (160 miljoner) och den förskola i Kisa som ska ersÀtta Tornhagen (hÀr finns Àn sÄ lÀnge ingen budget). Dessa projekt grÀver djupa hÄl i kommunens plÄnbok, menar han.

– I revideringen ingĂ„r att ta med kostnaden för konstnĂ€rlig gestaltning redan vid planeringsstadiet, sĂ„ att pengarna finns med i projektbudgeten frĂ„n början. Idag har man fĂ„tt lĂ€gga de hĂ€r pengarna utanför sĂ„ att sĂ€ga.

Försöker ni ta er ur kravet pÄ konstnÀrlig gestaltning?

– Nej, inte alls.

Varför Àr kulturen inte lika viktig som kÀrnverksamheten?

– Det har inte med det att göra. Kulturen Ă€r precis lika viktig, sjĂ€lvklart, men vi mĂ„ste titta överallt var vi kan spara pengar. Det hĂ€r förslaget kommer frĂ„n förvaltningen ursprungligen. Det blir sĂ„ extrema pengar nu nĂ€r vi har sĂ„ jĂ€ttedyra investeringar framför oss. Normalt sett har vi inga problem med det hĂ€r.

undefined
Sjögatans gruppbostad smyckades 2019 med konstverket "VÄren" av Hasti Radpour. Ett annat resultat av enprocentsregeln.

Är det nĂ„gon mer kulturverksamhet dĂ€r ni kommer att göra förĂ€ndringar?

– Nej, inte planerat.

Kindaborna kommer inte att mÀrka av att enprocentsregeln nu kommer att Àndras, tror Conny Forsberg.

– Det kommer att bli nĂ„gon form av konstnĂ€rlig gestaltning vid samtliga kommunala byggen.

Nya rĂ€ddningsstationen vĂ€ntas vara klar i vĂ„r. Även den ska utsmyckas. Men dĂ€r lĂ€gger nĂ€mndens ordförande locket pĂ„.

– Det Ă€r redan klart hur det kommer att bli. NĂ€mnden kommer att fĂ„ en föredragning pĂ„ kommande sammantrĂ€de. Jag och presidiet har redan sett förslaget. Det Ă€r jĂ€ttespĂ€nnande, sĂ€ger Conny Forsberg.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!