Sommarmusik spelas i bygdens kyrkor

Många besöker kyrkor i sommartid och denna sommar går det att kombinera med ett stort musikprogram med ett 40-tal musikaliska evenemang i kyrkorna i Södra Vedbo pastorat.

En större konsert till minne av Gunnar Andersson sker varje år i Bellö kyrka.  I år besöker Anna-Lotta Larsson med pianist Andreas Landegren kyrkan den 18 augusti.

En större konsert till minne av Gunnar Andersson sker varje år i Bellö kyrka. I år besöker Anna-Lotta Larsson med pianist Andreas Landegren kyrkan den 18 augusti.

Foto: Peter Knutson

Mariannelund2019-06-25 15:30

Södra Vedbo med bland annat Hässleby, Kråkshult, Ingatorp och Bellö kyrkor gör i år gemensam sak och bjuder in allmänheten till en rad olika musikprogram. Lokala förmågor men också världsartister medverkar.

Bakom programmet i de olika kyrkorna står kyrkomusikerna i pastoratet.

– Vi försöker göra ett väldigt blandat utbud med orgel, piano, stråkar och även andra musikformer, så alla kan hitta någon godbit, säger Marie-Louise Johansson, som är kantor i Eksjö.

Sommarmusiken pågår till den 24 augusti.

Den 15 augusti kommer Per Tengstrand till Eksjö.

– Han turnerar världen över och känd för sin briljanta teknik.

Tengstrand har varit två gånger i Eksjö under de senaste åren. Bakgrunden är en donation av en församlingsbo.

– Vi fick en jättefin flygel donerad för några år sedan. Därför försöker vi får hit duktiga pianister och göra den rättvisa.

Förutom flygeln finns en fin orgel i kyrkan.

– Orgeln är ju instrumentets drottning och vi har organister som vill komma hit och spela på den, beskriver hon.

En av dem är den unga talangen Johannes Skoog som ger en konsert i början av juli. Närmast på programmet står en spelning på onsdag med Petra Nilsson och Mikael Brorsson i Hässleby kyrka som framför melodier från "Kristina från Duvemåla".

– Här i Eksjö kör vi igång på torsdag. Då kommer Göran Fristorp, det ser vi fram emot. Han har inte varit i kyrkan innan men har gästat museigården, säger Marie-Louise Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!