Johan Svensson (M) brinner för näringslivet

"Det är ett oerhört mandat att ha rätt att beskatta invånarna. Då måste vi göra vårt allra bästa för att förvalta pengarna så bra som möjligt".

"Jag vill vara med och göra kommunen lite bättre" säger Johan Svensson, det är därför jag engagerar mig i politiken.

"Jag vill vara med och göra kommunen lite bättre" säger Johan Svensson, det är därför jag engagerar mig i politiken.

Foto: Olof Carlson

Järnforsen2022-09-07 05:30

Det säger Johan Svensson från Järnforsen, som toppar moderaternas lista till valet. Han brinner för näringslivet, framförallt kanske för skogsnäringen som han anser betyder väldigt mycket för våra trakter.

– Skogsnäringen ger jobb, skogsägaren anlitar maskinförare för avverkning, virket ska köras ut ur skogen och till kund, sågverken ger ännu fler arbetstillfällen och så vidare, säger han.

– Som politiker är det vår uppgift att skapa så bra förutsättningar som möjligt för företagen.

Men hur ska det gå till rent praktiskt, i den senaste småföretagarbarometern placerade sig Hultsfred på en bottenplacering?

– Där nere ska vi inte stanna kvar. Vi måste se till att klättra på rankingen. Det finns mycket vi kan göra för att bli bättre, säger Johan Svensson. Ett sätt är att korta handläggningstiderna av exempelvis bygglov. Vi måste också se till att det finns tillgång till mark, infrastruktur och annan service som behövs när företag vill expandera eller etablera sig.

– Skolan är också viktig, det måste finnas en bra skola för att man ska våga flytta hit. Kommunikationer, vägar. Allt hänger ihop.

Även sjukvården räknas dit. Förvisso en regionfråga, men den är ändå viktig, tycker Johan Svensson som gärna ser en regional satsning på en ambulanshelikopter.

– Vi bor så pass glest här, det är långt till sjukhus så det skulle behövas, säger han.

Men tills vidare får han nöja sig med en vanlig landsvägsambulans i Virserum. Men den kan ju erbjuda avancerad vård den också.

– Satsningen på en ny ambulansstation i Virserum visar att Regionen visar allvar med sin långsiktighet, säger han.

Vägar är också viktiga, anser Johan Svensson.

– På landsbygden är det nästan tvunget att ha bil. För att kunna ta sig till olika ställen, när det är svårt med kollektivtrafik. Om den finns alls. Men frågan är vad det får kosta att åka bil.

– Men vi har väldigt goda förutsättningar här i kommunen att gå över till elbilar, och då tänker jag inte bara på elbilar, utan också på biogas. Hagelsrum är ett bra exempel på landsbygdsföretag, säger han.

Vindkraften är en brännande fråga inför valet. Hur ställer du dig till den?

– Vi ska inte bygga vindkraft där någon blir störd av den, varken människor eller natur. Men kan vi hitta platser där ingen blir störd så kan vi mycket väl bygga där. Vi behöver alla energikällor vi kan få.

Inklusive den småskaliga vattenkraften. Som Järnforsenbo har han två mindre kraftverk alldeles inpå knuten.

– Så finns de där, ska vi givetvis använda dem, säger han.

Johan Svensson är i grund och botten utbildad skogstekniker, som det hette på den tiden. Skogsmästare numera. Och sedan dess har han bildligt talat blivit kvar i skogen på olika sätt och numera jobbar han som kontorsenhetschef på Ludvig och CO i Vimmerby, Västervik och Valdemarsvik.

Men visst hinner han med politiken också. 

– Jag vill vara med och bidra till att kommunen blir lite bättre, säger han, det är ett ansvar som medborgare att vara med och göra någonting bra. Så jag vill att fler engagerar sig i politiken.

Men visst blir det tid över för lite annat också. Familjen till exempel, och att motionera. Johan Svensson har kört sju Vasalopp vid det här laget. Och dessutom tagit hem fyra En Svensk klassiker och om Lidingöloppet går bra nu i september, blir det ett femte. Men den bästa motionen är ändå, tycker han, att hänga på sig röjsågen och gå ut i den egna skogen.

Skogen är viktig för Johan Svensson, toppnamn på Moderaternas lista. Skogsindustrin skapar många arbetstillfällen och är en förutsättning för att ska kunna bo och verka i området.
Skogen är viktig för Johan Svensson, toppnamn på Moderaternas lista. Skogsindustrin skapar många arbetstillfällen och är en förutsättning för att ska kunna bo och verka i området.
Johan Svensson (M)

Namn: Johan Svensson

Ålder: 58'

Aktuell som: Förstanamn på Moderatenas valsedel i Hultsfred

Varför Moderaterna? Det är mycket som stämmer in på min egen verklighet, att måna om näringsliv, lantbruk och skogsbruk. Så det kändes naturligt för mig. jag har varit medlem i partiet länge. Men på lokalplanet är partitillhörigheten inte så viktig. Det handlar mer om personer, att lyssna på alla och försöka skapa förutsättningar att göra något bra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!