Hans mattas av – risk för översvĂ€mning kvar

De röda varningarna i regnovÀdrets kölvatten Àr borta frÄn SMHI:s karta över lÀget i landet. Och ovÀdret Hans försvagas. Men myndigheten varnar för risk för översvÀmning lÀngs Àlvar och vattendrag i södra Norrland, Mellansverige, Halland och vÀstra Kronobergs lÀn.

NÀr ovÀdret Hans mattas av minskar ocksÄ risken för att lokalbussar ska behöva "lÀgga till" vid vÀgkanten, som hÀr, i Partille vid Göteborg,

NÀr ovÀdret Hans mattas av minskar ocksÄ risken för att lokalbussar ska behöva "lÀgga till" vid vÀgkanten, som hÀr, i Partille vid Göteborg,

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

VĂ€der2023-08-10 07:28

Det Àr fortfarande pÄtagliga störningar i vÀg- och tÄgtrafiken efter Hans hÀrjningar, sÀrskilt runt Göteborg samt i södra Norrland. Sedan i tisdags har E6:an varit översvÀmmad i höjd med KÄllered, söder om Göteborg. Men vid lunchtid pÄ torsdagen meddelade Trafikverket att vÀgen Äterigen var helt öppen för trafik.

Samtidigt Àr alla tÄg mellan Göteborg och Falkenberg instÀllda, vilket Àven tÄgen mellan Varberg och BorÄs Àr. PÄ sin hemsida rapporterar VÀsttrafik om över 100 pÄgÄende trafikstörningar, varav mÄnga kopplade till ovÀdret.

Kritisk stenbro

I Halland – som hade en röd vĂ€dervarning under onsdagen – har natten varit lugn, enligt rĂ€ddningstjĂ€nsten i Halland.

– Vi har inte haft sĂ„ mĂ„nga larm kopplade till vĂ€dret. Det har slutat regna nu men i vattendragen har vi nĂ„gra timmars fördröjning sĂ„ vi ska sĂ€tta ut barriĂ€rer som skyddar vissa delar i Getinge, sĂ€ger Peter Stened, vakthavande befĂ€l pĂ„ rĂ€ddningstjĂ€nsten.

Getinge, i Halmstads kommun, Àr en av de hallÀndska orter som brottas med höga vattenflöden efter de senaste dagarnas regn. Sedan tidigare Àr en stenbro i centrala Getinge avstÀngd med förhoppning att vattnet ska sjunka undan med tid.

– Stenbron Ă€r den kritiska punkten. Just nu stiger vattnet fortfarande Ă€ven om takten har minskat. Bron Ă€r kanske 200 Ă„r gammal sĂ„ om den skulle rĂ€mna vet vi inte vad som hĂ€nder, sĂ€ger Johan Wallin, vakthavande befĂ€l pĂ„ rĂ€ddningstjĂ€nsten.

Inga vindvarningar

Inga röda varningar har utfÀrdats av SMHI pÄ torsdagen. DÀremot en hel del orangea lÀngs Àlvar och vattendrag pÄ flera hÄll i landet.

Gula varningar finns för höga flöden pÄ flera hÄll i mellersta delen av landet samt i den sydvÀstra delen av landet.

Det finns inte lÀngre nÄgra varningar för hÄrd vind.

Viadukt under E6:an i KÄllered. Stora mÀngder regn har fallit till följd av ovÀdret Hans
Viadukt under E6:an i KÄllered. Stora mÀngder regn har fallit till följd av ovÀdret Hans
Fakta: VĂ€dervarningar

Gul varning: VÀdret kan fÄ konsekvenser för samhÀllet och innebÀra vissa risker för allmÀnheten. Störningar i en del samhÀllsfunktioner vÀntas.

Orange varning: Kan innebÀra allvarliga konsekvenser för samhÀllet, fara för allmÀnheten och allvarliga skador pÄ egendom och miljö. Störningar i samhÀllsfunktioner vÀntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhÀllet och stor fara för allmÀnheten. Omfattande störningar i samhÀllsfunktioner vÀntas.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!