Kritik mot förslag om anonyma vittnen

Utredningsförslaget om anonyma vittnen riskerar att “nagga rĂ€ttsstaten i kanten”, enligt Dennis Martinsson, lektor i straffrĂ€tt vid LinnĂ©universitetet. Han fĂ„r medhĂ„ll av Advokatsamfundet

Dennis Martinsson, lektor i straffrÀtt vid Linnéuniversitetet.

Dennis Martinsson, lektor i straffrÀtt vid Linnéuniversitetet.

Foto: Pavel Koubek/TT

Politik2023-10-30 16:56

– Den som Ă€r Ă„talad eller misstĂ€nkt för brott har inte nĂ„gon möjlighet att bemöta ett anonymt vittne pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt som hade varit fallet om det inte var anonymt. Det riskerar att nagga rĂ€ttsstaten i kanten, sĂ€ger Martinsson

Utredningens förslag, som presenterades pÄ mÄndagen, innebÀr bland annat att rÀtten som dömer i ett mÄl inte fÄr veta vittnets identitet. Det gör det svÄrt för rÀtten att vÀrdera trovÀrdigheten i vittnets berÀttelse, enligt Dennis Martinsson.

– Det gör att domstolen inte kommer att vĂ€rdera vittnesmĂ„l som Ă€r anonyma annat Ă€n att ge dem, om ens nĂ„got, ett vĂ€ldigt lĂ„gt bevisvĂ€rde.

Advokat Louise Gunvén, som företrÀder Advokatsamfundet, Àr inne pÄ samma spÄr.

– Det Ă€r bara den tilltalade som kan sĂ€ga att “det dĂ€r vittnet tillhör ett rivaliserande gĂ€ng”, “det dĂ€r vittnet har en personlig anledning att beljuga mig” eller sĂ„ enkelt som att sĂ€ga “jag vet att det dĂ€r vittnet inte var pĂ„ plats eller inte kunde se vad som hĂ€nde”. NĂ€r man skĂ€r bort den möjligheten, begrĂ€nsar man ocksĂ„ möjligheten till att kunna bedöma trovĂ€rdighet och tillförlitlighet, sĂ€ger hon.

Hur stort behov?

En annan frÄga Àr om det i dag finns ett behov av lagen i Sverige. Det saknas, enligt Dennis Martinsson, forskning om hur ofta vittnen utsÀtts för hot som skulle göra att det finns ett behov av att anonymisera dem under en förundersökning och rÀttegÄng.

– Avsaknaden av empiri i kombination med att man sĂ€ger att det hĂ€r kan anvĂ€ndas i nĂ„got enstaka fall per Ă„r gör att man kan ifrĂ„gasĂ€tta om det finns ett sĂ„ stort och trĂ€ngande behov av att införa anonyma vittnen, sĂ€ger han.

TT: Tror du att anonyma vittnet kommer att leda till fler fÀllande domar?

– Nej, det kommer över huvud taget inte att hjĂ€lpa i förhĂ„llande till det eftersom utgĂ„ngspunkten Ă€r att ett anonymt vittne inte ensamt fĂ„r ligga till grund för en fĂ€llande dom, sĂ€ger Martinsson.

– Det som krĂ€vs för att leda ett Ă„tal hela vĂ€gen Ă€r ett gediget polisarbete, det kan inte stĂ„ och falla med ett anonymt vittnesmĂ„l.

"Kan spela en stor roll"

Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, sÀger att anonyma vittnen Àr ytterligare ett verktyg för att komma Ät de kriminella gÀngen och tror att systemet skulle ge effekt i vissa fall.

– Det Ă€r nog viktigt med bakgrund mot att gĂ€ngen i allt högre grad har gett sig pĂ„ oskyldiga utomstĂ„ende, vilket gör att hotbilden och framför allt rĂ€dslan hos potentiella vittnen förmodligen ökar, sĂ€ger han.

– Det hĂ€r kommer inte att vara en revolutionerade förĂ€ndring, men i vissa fall, och kanske i vĂ€ldigt tunga fall, sĂ„ kan det spela en stor roll.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!