FHM övervÀger att stoppa Janssens vaccin

Janssens vaccin mot covid-19 kan stoppas i Sverige efter larm om misstĂ€nka biverkningar. FolkhĂ€lsomyndigheten vĂ€ntas komma med besked "jĂ€ttesnart". –Vi kan inte vĂ€nta, sĂ€ger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Foto: TT

HÀlsa och sjukvÄrd2021-04-13 19:41

Vaccinet har tillfÀlligt stoppats i USA efter sex fall av blodproppar som misstÀnks ha koppling till doser frÄn Janssen. Saken utreds av myndigheter i bÄde USA och i EU.

NÀr EU gjorde en liknande utredning av Astra Zenecas vaccin valde FolkhÀlsomyndigheten att tillfÀlligt stoppa alla vaccinationer med Astravaccinet. NÄgot som nu ocksÄ övervÀgs angÄende Janssens vaccin, i vÀntan pÄ slutsats frÄn EU:s lÀkemedelsmyndighet (EMA) som, enligt Anders Tegnell, kan komma om "ett par veckor".

– Vi kan inte vĂ€nta pĂ„ den utan vi inser ju att regionerna mĂ„ste veta sĂ„ snart som möjligt hur vaccinet ska anvĂ€ndas, sĂ€ger han i anslutning en presstrĂ€ff pĂ„ tisdagen.

TT: Med tanke pÄ hur ni agerade kring Astra Zenecas vaccin kan man vÀl vÀnta sig nÄgon form av begrÀnsning i vÀntan pÄ EMA:s slutsats?

– Vi Ă„terkommer jĂ€ttesnart om det.

EMA granskar

EMA meddelade senare pÄ tisdagen att man följer utvecklingen noggrant, att man Àr medveten om beslutet i USA om att pausera vaccinet, men att myndigheten för nÀrvarande inte kan se en tydlig koppling mellan vaccinet och hÀndelserna, skriver nyhetsbyrÄn Reuters.

Besked om stÀllningstagande kommer först nÀr utvÀrderingen Àr klar, konstaterar EMA.

De första doserna vĂ€ntades till Sverige under veckan, men efter det amerikanska vaccinstoppet meddelade Janssens Ă€gare – Johnson & Johnson – att leveranserna till EU skjuts upp.

– Det visar pĂ„ att de Ă€r ett seriöst företag att de sjĂ€lva stoppar utdelningen av vaccinet, sĂ€ger vaccinsamordnare Richard Bergström till TT.

Janssens vaccin har likheter med Astra Zenecas och nu ska det utredas om det Àr en klasseffekt, alltsÄ att de har samma biverkningar, berÀttar Richard Bergström.

– Vi har helgarderat oss sĂ„ att vi har massor av doser pĂ„ vĂ€g frĂ„n andra tillverkare sĂ„ stoppet Ă€r ingen katastrof, Ă€ven om det Ă€r trĂ„kigt och blir ett avbrĂ€ck i vaccinationstakten, sĂ€ger han.

Tio procent

Sverige vÀntar pÄ 1,2 miljoner doser av Janssens vaccin fram till halvÄrsskiftet, vilket Àr ungefÀr tio procent av alla doser vaccin som vÀntas till sista juni.

– Janssens Ă€r ett bra vaccin och det krĂ€vs bara en dos, vilket gör det attraktivt. SĂ„ jag hoppas att det blir frislĂ€ppt snart sĂ„ att vi kan anvĂ€nda det, sĂ€ger Richard Bergström.

Även Anders Tegnell hoppas pĂ„ en utgĂ„ng dĂ€r vaccinet kan komma till anvĂ€ndning.

– Det hade varit extremt olyckligt om det slutar med att vi inte kan anvĂ€nda Janssens vaccin alls, sĂ€ger han.

TT: Ser du nÄgon skillnad pÄ situationen nu med Janssens vaccin och situationen med Astra Zenecas vaccin för nÄgra veckor sedan?

– Rent praktiskt hade vi dĂ„ fall i vĂ„rt nĂ€romrĂ„de med personer i Norge och Tyskland. DĂ„ fick vi snabbt omfattande information pĂ„ ett vĂ€ldigt tydligt sĂ€tt. Med Janssen handlar det om fall i USA, dĂ€r vi inte har samma typ av snabb egen nĂ€ra kontakt. DĂ€rför blir det knske svĂ„rare att landa i ett beslut lika fort.

Parallellt med vaccinstopp och utredningar Àr coronasituationen mycket allvarlig. Smittan ökar i de flesta Äldrar i Sverige och antalet covidpatienter som intensivvÄrdas ligger pÄ samma nivÄ som nÀr det var som vÀrst under den andra vÄgen.

– Det Ă€r en oroande situation och ingen egentlig antydan till avmattning, sĂ€ger Anders Tegnell.

Nyinlagda per vecka i Sverige (t o m vecka 14)
Nyinlagda per vecka i Sverige (t o m vecka 14)
Fakta: CoronalÀget i Sverige

Ytterligare 39 dödsfall med bekrĂ€ftad covid-19 har rapporterats, enligt FolkhĂ€lsomyndigheten. Sammantaget har nu 13 660 smittade personer avlidit i Sverige.

Totalt har 876 506 personer i Sverige bekrĂ€ftats smittade med covid-19.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall intrÀffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som intrÀffat i nÀrtid finns inte med pÄ grund av efterslÀpning i rapporteringen. Detta innebÀr att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Samtliga regioner rapporterar en förvĂ€ntad försĂ€mring av lĂ€get pĂ„ bĂ„de kort sikt, tvÄ–fyra dagar, och pĂ„ lĂ„ng sikt.

Totalt vĂ„rdas nu 1 758 covidpatienter pĂ„ sjukhus. Sedan den 5 april har antalet patienter med covid inom intensivvĂ„rden ökat med 59, frĂ„n 337 till 395, enligt Socialstyrelsen.


Fakta: VaccinlÀget i Sverige

SĂ„ hĂ€r lĂ„ngt har allt som allt 2 119 890 vaccindoser getts i landet, baserat pĂ„ vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

1 495 026 personer har fĂ„tt Ă„tminstone en dos, vilket motsvarar 18,3 procent av den vuxna befolkningen. 624 864 personer har fĂ„tt tvĂ„ doser, vilket motsvarar 7,6 procent.

FolkhÀlsomyndigheten hÄller pÄ att ta fram ett underlag för hur vaccinerade personer ska bete sig i samhÀllet.

KÀlla: FolkhÀlsomyndigheten

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!