Rasar mot nya dygnsvilan: Horribelt feltolkat

Nya EU-regler om dygnsvila har börjat gälla. Detta trots stora protester från bland annat ambulanssjukvården. Facket anser att SKR tolkat reglerna fel – och att regeländringen är helt onödig. –Ingen annan gör den här tolkningen, säger förbundssekreterare Henrik Johansson.

Ambulanser blir stående på grund av personalbrist när nya regler om dygnsvila införs 1 oktober. Arkivbild.

Ambulanser blir stående på grund av personalbrist när nya regler om dygnsvila införs 1 oktober. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ekonomi2023-10-01 06:45

De nya reglerna för dygnsvila som införs från och med 1 oktober har mötts av skarp kritik från flera yrkesgrupper som inte uppskattar att få arbeta kortare – men fler – arbetspass. Hundratals ambulanssjukvårdare har sagt upp sig, inte minst på mindre orter där personalbristen redan är stor, säger Ambulansförbundet till Sveriges radio Ekot.

Förbundssekreterare Henrik Johansson anser att Sveriges kommuner och regioner, SKR, tolkat EU-direktivet för restriktivt.

– Vi har förbund i hela EU, och det finns ingen annan som gör den här tolkningen. I våra nordiska grannländer och i övriga EU jobbar ambulanspersonal på precis som vanligt. Den här tolkningen som man nu gör från SKR:s sida, den är horribel, säger han till TT.

Sverige har kritiserats

Johansson menar att personal i samhällsviktig verksamhet är undantagen från reglerna om dygnsvila i EU-direktivet, och att de därför i praktiken skulle kunna arbeta precis som vanligt med 24-timmarspass.

Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR, delar inte Ambulansförbundets uppfattning och säger att möjligheterna till undantag ska tolkas restriktivt.

– Det räcker inte att enbart läsa direktivet för att veta vad som är möjligt och inte. Vi måste också förhålla oss till den rättspraxis som finns. Men vi har nyttjat de möjligheter till undantag som direktivet ger.

Vad andra EU-länder gör spelar ingen roll för Sveriges del, säger Hedberg.

– Det stämmer att det finns andra länder i EU som har dygnspass, lösningarna ser olika ut. Men det är inte avgörande för vår bedömning, eftersom vi behöver förhålla oss till den kritik som Sverige har fått. Bara för att andra länder har något betyder inte det att det är godkänt.

Undantagsmodell

SKR har tillsammans med den kommunala arbetsgivarorganisationen Sobona och sex fackförbund förhandlat fram en undantagsmodell för verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet – som räddningstjänst och ambulans. I den kan man ansöka om dispens från reglerna om elva timmars dygnsvila. Men det förutsätter att verksamheten har uttömt alla möjligheter att lösa bemanningen enligt gängse regler med dygnsvila.

Men få regioner, som är ansvariga för ambulansverksamheten, har sökt om dispens, säger Johansson. Något han tror beror på att många regioner ser det som ett sätt att kunna spara pengar.

Hedberg å sin sida säger att det beror på att ansökningstiden öppnades upp för bara ett par dagar sedan.

– De signaler vi får från regionerna är att det här är hanterbart, säger hon.

Vill driva frågan rättsligt

Ambulansförbundet kommer att ta frågan om dygnsvilan vidare rättsligt, säger Henrik Johansson, och han tror att möjligheterna att få rätt är goda.

– Vi anser att regionerna är skyldiga att hålla sin beredskap, och det gör de inte nu. Men det är tråkigt att det ska behöva gå så här långt, och att de sköraste i samhället drabbas när de blir utan ambulans.

– Jag är ganska säker på att SKR kommer få släppa prestigen och säga att "vi gjorde fel".

Fakta: Det nya arbetstidsdirektivet i korthet

Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!