VisbydĂ„det – detta har hĂ€nt

33-Ärige Theodor Engström stÄr Ätalad för terrorbrott genom mord pÄ psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren samt för mordplaner pÄ Centerledaren Annie Lööf under Almedalsveckan. HÀr Àr vad som hÀnt i fallet:

Attacken Àgde rum under politikerveckan i Almedalen.

Attacken Àgde rum under politikerveckan i Almedalen.

Foto: Johan HallnÀs/TT

Brott2022-11-08 05:30

‱ Klockan 13.50 den 6 juli, mitt under politikerveckan i Almedalen, larmas polisen om att en kvinna stuckits med kniv vid Donners plats i Visby. Hon förs till sjukhus och vid 20-tiden pĂ„ kvĂ€llen berĂ€ttar polisen att hennes liv inte gĂ„tt att rĂ€dda.

‱ Offret visar sig vara Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare för Sveriges kommuner och regioner (SKR) och överlĂ€kare pĂ„ Akademiska sjukhuset i Uppsala. Ing-Marie Wieselgren var i Almedalen för att arbeta och var precis pĂ„ vĂ€g för att moderera ett seminarium dĂ„ hon attackerades.

‱ GĂ€rningsmannen grips snabbt efter dĂ„det, bara en kort bit frĂ„n brottsplatsen. Det Ă€r den dĂ„ 32-Ă„rige Theodor Engström, som den 8 juli hĂ€ktas misstĂ€nkt för mord, ett brott som han erkĂ€nner.

‱ UngefĂ€r samtidigt framkommer uppgifter i flera medier om att Engström tidigare varit engagerad i den nynazistiska Nordiska motstĂ„ndsrörelsen. Han har bland annat deltagit i demonstrationer och skrivit för organisationens nĂ€ttidning Nordfront. DĂ„varande Ă„klagare kopplar dock inte ihop attacken med NMR.

‱ Den 11 juli meddelas att SĂ€kerhetspolisen (SĂ€po) och Åklagarmyndighetens riksenhet för sĂ€kerhetsmĂ„l tar över utredningen och att dĂ„det klassas som terroristbrott. Nu misstĂ€nks Theodor Engström för terroristbrott genom mord och för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

‱ Åklagaren som tar över mĂ„let, Henrik Olin, tonar Ă€ven han ned kopplingen till NMR. Det Ă€r inte det som gjort att hĂ€ndelsen kopplas till terrorbrott, sĂ€ger han i intervjuer i mitten av juli.

‱ Den 20 juli hĂ€ktas Theodor Engström som misstĂ€nkt för de nya rubriceringarna om terroristbrott.

‱ Den 29 juli begravs Ing-Marie Wieselgren i Missionskyrkan i Uppsala.

‱ Den 5 augusti kommer resultatet av en rĂ€ttspsykiatrisk undersökning som gjorts pĂ„ Theodor Engström. Den visar att han var pĂ„verkad av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfĂ€llet, liksom vid undersökningstillfĂ€llet. Detta kommer att fĂ„ betydelse för vilken pĂ„följd som Engström döms till.

‱ Den 25 augusti berĂ€ttar Ă„klagaren att Centerledaren Annie Lööf var ett av mĂ„len för dĂ„det. Hon skulle samma dag hĂ„lla en presskonferens nĂ€ra mordplatsen. Det Ă€r rubriceringen förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord som rör Lööf, som dĂ€rför fĂ„tt mĂ„lsĂ€garstatus i Ă€rendet.

‱ Den 1 november Ă„talas den nu 33-Ă„rige Theodor Engström. Åtalet gĂ€ller terroristbrott genom mord pĂ„ Wieselgren, samt förberedelse till terroristbrott genom planerna pĂ„ att attackera Annie Lööf. Han Ă„talas Ă€ven för ringa narkotikabrott och narkotikabrott.

‱ Huvudförhandlingen mot Theodor Engström inleds den 8 november och Ă€r planerad att avslutas den 15 november.

Ing-Marie Wieselgren, var nationell psykiatrisamordnare pÄ Sveriges kommuner och och regioner (SKR). Arkivbild
Ing-Marie Wieselgren, var nationell psykiatrisamordnare pÄ Sveriges kommuner och och regioner (SKR). Arkivbild
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!