Stora arbetsmiljöbrister vid Northvoltbygget

Låg timlön, avsaknad av försäkringar samt långa arbetsdagar och arbetsveckor. Det larmar fackförbunden Elektrikerna och Byggnads om vid bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Arkivbild.

Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Arkivbild.

Foto: Erland Segerstedt/TT

Arbete2021-11-02 09:48

Totalt är det 2 000 arbetare från olika länder som jobbar med bygget. Men projektet kantas av oseriösa företag och utnyttjande av arbetskraft.

Bland annat har arbetare fått jobba 90-timmarsveckor, enligt facken.

– Det är inte bra. Det är rent ut sagt för jävligt, säger Pierre Pettersson, ombudsman och regionalt skyddsombud för Byggnads, till SVT Nyheter Västerbotten.

Uppskattningsvis 600 till 750 personer arbetar på platsen för avtalslösa företag, uppger fackförbunden.

Även Arbetsmiljöverket har funnit brister vid bygget när man kontrollerat hur arbetstidslagstiftningen efterföljs. Det har resulterat i krav på åtgärder.

– Vårt arbete handlar om att säkerställa att arbetstagarna får den vila och återhämtning som behövs mellan arbetspassen. Det är allvarligt om så inte sker, säger Madeleine Wahter, Arbetsmiljöverkets sektionschef, till SVT.

Northvolt svarar SVT att man hela tiden arbetar med att underleverantörerna ska bli bättre och att man vill ta tag i eventuella oegentligheter så fort som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!