Här invigs den unika byggnaden

Tiondeboden, Europas minst ändrade 1200-tals rum i ett timmerhus, i Ingatorp invigdes i söndags. En stor skara besökare var vittne till detta.

Anna Sandhammar som spelade på hennes nyckelharpa.

Anna Sandhammar som spelade på hennes nyckelharpa.

Foto: Roelof Stroetinga

INGATORP2018-06-03 17:04

Efter högmässan som leddes av Markus Klefbeck flyttade alla till kyrkogården, där den tiondeboden står sedan 1200- talet på kyrkbacken. Anna Sandhammar spelade på en nyckelharpa för att höja stämningen.

Markus Klefbeck introducerade ett antal talare och Gunnar Nordenskog, Stiftantikvarie berättade lite grann om tiondeboden.

– Här står något ni ska vara väldig stolta över. Vad är en tionde bod egentligen? En förvaringsbyggnad för betalningar i natura som spannmål. Bodde man förr i tiden i en socken då tillhörde man en församling i Svenska kyrkan och fick betala en tiondel av sin inkomst till kyrkan. Oftast var det spannmål och den förvarades i den här tionde boden. En symbol för Svenska Kyrkan, och Sverige i sig. Boden kom till under 1200-talet och då fick man betala en tionde del. Då började organisera det svenska folket som sedan fick betala pengar. Boden är ett levande vittnesbörd till vårt samhälle numera står för. Början på ett skattesystem i Sverige. Men Tiondeboden fungerade också lite som en bank. Låna ut säde som en social välfärdstjänst. Ett sätt att ta hand om varandra, berättade Gunnar Nordenskog.

Sedan kom Kalle Melin framme. Han var byggansvarig och projektledare. Han berättade att taket var belagt med tegelpannor först, men egentligen måste ha takspån som impregnerades med dalbränd tjära. Takspån plockades ur församlingsskogen på Himmestorp och tjäran kom också dit. Det luktar fortfarande starkt, men den håller länge. Kalle tackade särskilt vaktmästaren Gun Nilsson som rättade 2000 gamla spik. Han betonade att den här tionde boden är Europas minst ändrade 1200-tals rum i ett timmerhus.

– Den har inte bara en lokal betydelse, utan också internationellt. Det är en unik byggnad att dela med sig. Vi ordnade en kurs i takspån som besöktes av många. En viktig kunskap att dela med sig. Nu i september ska jag till York i England för att sprida kunskapen om att behålla världsarven.

Projektansvarig Lennart Grandelius sade, nu är Tiondeboden konserverad för 100 år till om den få stå in frid. Härmed inviger jag Tiondeboden!

Ett projekt som höll på i två år, men nu står tiondeboden tillbaka i sitt ursprungliga skick. Bille Bild uppmanade alla till ett fyrfaldig leva för alla hjältar som gjorde det här underbara jobbet.

Sedan var det dags för kaffe med sommartårta. På ett långbord kunde de sitta på kyrkbacken, men de flesta valde en plats i skuggan vid gamla stenmuren.

Gunnar Nordenskog berättade om Tiondeboden inför en stor publik.
Gunnar Nordenskog berättade om Tiondeboden inför en stor publik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!