Biblioteket läggs ner – ska spara pengar

Ingatorps bibliotek läggs ner. Om inte samhällsföreningen eller andra idella krafter tar över ansvaret att hålla det öppet.

Kulturchef Tomas Hanzén vill försöka hitta alternativa lösningar för biblioteket.

Kulturchef Tomas Hanzén vill försöka hitta alternativa lösningar för biblioteket.

Foto: Ivonne Svahn/Arkiv

Ingatorp2018-05-30 19:30

Kommunen är tvungen att hitta saker man kan spara på för att få budgeten i balans. I spåren av det föreslår tillväxt- och utvecklingsnämnden att Ingatorps bibliotek, som numera är en filial, läggs ner.

Biblioteket låg för ett antal år tillbaka vid Triangeln. Då var det både välfyllt och flitigt besökt. Men efter sparkrav flyttades biblioteket och förlades i skolan. Samtidigt krympte det rejält.

Uppförsbacken till skolan och att det blev mer svårtillgängligt än innan har påverkat och besökarna har tunnat ut.

Det har gjort att nedläggning föreslagits tidigare. Då har dock politikerna sagt nej.

Idag är sparbetingen åter hårda samtidigt som antalet besökare är få. Enligt förra årets besöksstatistik var det i snitt bara sju besök per öppethållande.

En övergång till att bli enbart ett skolbibliotek skulle enligt beräkningar spara 148 000 kronor årligen åt kommunen.

I budgetarbetet för 2018 har förslag därför lagts att stänga biblioteket från och med nästa år. Men nu vill budgetberedningen skynda på den processen och lägga ner redan nu.

Det gör att biblioteket kan komma att stängas redan vid vårterminens slut.

– Det kommer vara öppet terminen ut. Vi har inte spikat något datum när det stängs än men det är inte öppet efter augusti, säger kulturchef Tomas Hanzén.

Ansvaret för biblioteket övergår därefter till Ingatorps skola.

Rektor Anna Sandberg anser att det är betydelsefullt att skolan finns på plats och att det är till stor hjälp både för skolans elever och personal. Däremot finns i dag ingen som kan ta över driften av biblioteket.

Kommunen har tagit kontakt med samhällsföreningen och har ställt frågan om den kan tänka sig att sköta bemanningen av biblioteket.

Det skulle isåfall bidraga till att en social mötesplats finns kvar i samhället samtidigt som lokalerna kan nyttjas även på kvällstid och att det finns möjlighet till andra öppettider.

Göte Dunsäter i samhällsföreningen, säger att man ska undersöka möjligheten.

– Kommunen kan tänka sig ge viss ersättning men det måste vara ideellt. Vi ska titta om det finns intresse bland våra egna medlemmar och även höra med PRO och SPF och kanske andra föreningar. Om det handlar om 200 personer så borde vi kunna hitta fyra, fem personer som kan ställa upp några timmar i veckan. Vi måste hitta en lösning annars blir det bara ett bibliotek för ungdomar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!