Utemiljön vid Albäcksskolan möts av kritik

Vänsterpartiet vill förändra utemiljön vid Albäcksskolan. Till hjälp vill man ta eleverna.

Med tanke på dammen finns det alla möjligheter att iordningställa en trevlig och inspirerande utomhusmiljö för eleverna på Albäcksskolan tycker Lennart Beijer och Rickard Wästerlund.

Med tanke på dammen finns det alla möjligheter att iordningställa en trevlig och inspirerande utomhusmiljö för eleverna på Albäcksskolan tycker Lennart Beijer och Rickard Wästerlund.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2019-11-25 13:00

– Enligt all expertis är arbetsmiljön i skollokaler och på skolgårdar viktig för bra resultat i utbildningen, säger Lennart Beijer som författat en motion till fullmäktige tillsammans med Rickard Wästerlund, i vilken man trycker på att man bör se till att skolgården är intressant och avstressande.

I dag är den under all kritik, , tycker de, men med tanke på dammen finns det alla möjligheter att iordningställa en trevlig och inspirerande miljö.

– Arbetsmiljön är oerhört viktig för att förebygga psykisk ohälsa bland våra unga. Det är tyvärr ett alltför växande problem i dagens samhälle.

Beijer och Wästerlund tycker även att det behövs möjligheter till mer aktiviteter inomhus, som eleverna själva kan vara med och ta fram, så de får alternativ till att sitta stilla och pyssla med mobilen.

– Med tanke på att skolan har cirka 400 elever och att inomhusytan är begränsad ser vi ännu större vikt i att satsa på utomhusmiljön.

Så förslaget är att göra en ordentlig upprustning av utemiljön, med fördel utifrån elevernas förslag.

Det välkomnas av rektor Anna Källåker.

– Vi har sett ett tydligt mönster att när vi kunnat erbjuda kreativa rastmiljöer har tryggheten och glädjen hos våra elever ökat. Precis som Beijer och Wästerlund skriver så hamnar många tonåringar i ett stillasittande. Kan vi erbjuda kreativa aktiviteter så minskar detta och hälsan hos våra elever ökar.

–  Så vi ser fram emot att följa den politiska processen och håller tummarna för att det blir en framtida satsning, tillägger hon.

Karta: Albäcksskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!