Miljonregn över skolorna i lĂ€net – sĂ„ mycket hamnar hĂ€r

174 miljoner kronor ska fördelas till de kommunala skolorna i lÀnet. Statsbidraget vÀlkomnas i bÄde Hultsfred och Vimmerby. "Vi har ett stort behov av mer pengar till framför allt grundskolan", sÀger Martin Snickars, barn- och utbildningschef i Hultsfred.

"Det Àr vi vÀldigt glada för", sÀger Martin Snickars, barn- och utbildningschef i Hultsfred, angÄende höjningen av statsbidraget.

"Det Àr vi vÀldigt glada för", sÀger Martin Snickars, barn- och utbildningschef i Hultsfred, angÄende höjningen av statsbidraget.

Foto: Arkiv

Hultsfred/Vimmerby2024-05-08 06:00

Regeringen har höjt statsbidraget för stÀrkt likvÀrdighet och kunskapsutveckling till sammanlagt 7,5 miljarder för 2024. I Kalmar lÀn har de kommunala skolorna möjlighet att ansöka om totalt 174 miljoner.

– Sverige har en lĂ€skris dĂ€r var fjĂ€rde elev inte kan lĂ€sa ordentligt. Vi behöver göra mer för att vĂ€nda utvecklingen och min förhoppning Ă€r att det hĂ€r statsbidraget pĂ„ cirka 174 miljoner kronor till Kalmars skolor kommer att bidra, sĂ€ger skolminister Lotta Edholm i ett pressmeddelande.

Vimmerby kommun kan ansöka om nÀstan 11,8 miljoner till sina skolor, medan Hultsfreds kommun kan ansöka om 12,3 miljoner. Skillnaden beror pÄ socioekonomiska faktorer.

– Det Ă€r en ökning med 900 000 jĂ€mfört med 2023 och vi har sökt hela beloppet. Det Ă€r jĂ€ttebra att det blir mer, sĂ„ det Ă€r vi vĂ€ldigt glada för, sĂ€ger Martin Snickars, barn- och utbildningschef i Hultsfred.

undefined
"Det Àr ett vÀldigt viktigt riktat statsbidrag som vi utnyttjar fullt ut", sÀger Ola Karlsson, barn- och utbildningschef i Vimmerby.

Även Vimmerby kommun har sökt hela beloppet.

– Det Ă€r 630 000 kronors ökning, sĂ€ger Ola Karlsson, barn- och utbildningschef i Vimmerby.

Även om höjningen av statsbidraget Ă€r mindre Ă€n kostnadsökningarna menar Martin Snickars att kommunen Ă€r tacksam över de pengar man fĂ„r.

– Lokalkostnader ökar, matkostnader ökar, lĂ€romedelskostnader ökar och lönerna ökar. Det Ă€r extra viktigt med stĂ€rkta statsbidrag för att klara av det, sĂ€ger han.

Är ni nöjda med ökningen eller hade ni hoppats pĂ„ mer?

– Det Ă€r klart att vi hade önskat att den var större, sĂ€ger Ola Karlsson som konstaterar att det nĂ€stan handlar om en inflationsupprĂ€kning.

– Det Ă€r ett vĂ€ldigt viktigt riktat statsbidrag som vi utnyttjar fullt ut. Under de senaste Ă„ren har antalet statsbidrag tenderat att dras ner pĂ„ skolans omrĂ„de.

undefined
Totalt 174 miljoner gÄr till de kommunala skolorna i Kalmar lÀn, varav 12,3 miljoner till Hultsfred och 11,8 miljoner till Vimmerby.

I Hultsfreds kommun ska pengarna anvÀndas till en rad olika insatser.

– Det Ă€r insatser som har pĂ„gĂ„tt i flera Ă„rs tid, sĂ€ger Snickars som berĂ€ttar att de bland annat satsar pĂ„ att utveckla elevhĂ€lsan.

– Vi har sedan nĂ„gra Ă„r tillbaka infört en tjĂ€nst som elevhĂ€lsachef. Den personen jobbar med att stĂ€rka elevhĂ€lsan. Vi har utökat med fler skolsköterskor och stĂ€rkt upp med skolpsykologtjĂ€nster i kommunen för att minska den psykiska ohĂ€lsan, minska den ogiltiga frĂ„nvaron och öka tryggheten pĂ„ vĂ„ra skolor.

Det görs Àven satsningar pÄ speciallÀrare, utveckling av digitala verktyg, utomhuspedagoger, heltidsmentorer pÄ högstadiet och förstÀrkt resursfördelning till lÄgstadieskolorna.

– Vi har fler lĂ€rare Ă€n vi skulle ha rĂ„d med annars för att göra tidiga insatser i skolan.

I Vimmerby kommun gÄr pengarna bland annat till fortsatta personalförstÀrkningar i de lÀgre Ärskurserna. Det görs Àven satsningar utifrÄn elevernas grundförutsÀttningar i form av födelseland och vÄrdnadshavarnas utbildningsbakgrund.

– Det Ă€r framför allt insatser vi haft tidigare som vi förstĂ€rker i och med ökningen, sĂ€ger Ola Karlsson som uppger att statsbidraget för stĂ€rkt likvĂ€rdighet och kunskapsutveckling Ă€r det enskilt största statsbidraget till skolan.

PÄverkas möjligheterna att fÄ statsbidraget av de besparingar som planeras inom skolan?

– Nej, det pĂ„verkas inte. Vi kommer att fĂ„ statsbidraget beviljat, sĂ€ger Martin Snickars och fortsĂ€tter:

– Det svĂ„ra med besparingar Ă€r att samtidigt som vi försöker satsa och göra mer sĂ„ har vi ocksĂ„ mindre budget. Men det finns inget beslut pĂ„ Ă€n. FullmĂ€ktige tar beslut i juni om hur det ser ut inför 2025.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!