Hemtjänstföretag har ännu inga brukare i Hultsfred

Ensa Hemtjänst har ännu inte startat verksamhet i Hultsfreds kommun. "Vi väntar bara på att få brukare så att vi kan börja anställa folk", säger verksamhetschefen Enikö Ramic som uppger att företaget även överväger att etablera sig i Vimmerby.

Ensa Hemtjänst drivs av Enikö Ramic och Safete Berisha.

Ensa Hemtjänst drivs av Enikö Ramic och Safete Berisha.

Foto: Privat

Hultsfred/Vimmerby2024-05-19 06:00

Avtalet mellan det privata hemtjänstföretaget, som tidigare hette Vetlanda Hemtjänst, och Hultsfreds kommun började gälla den 1 april. Men företaget har ännu ingen verksamhet i kommunen.

– Nej, det är fortfarande på uppstartsnivå, säger Enikö Ramic.

Hur långt har ni kommit?

– Vi har haft samverkansträff med kommunen, men vi har fortfarande inte fått några brukare där än.

Har ni börjat anställa personal?

– Nej, det har vi inte vi gjort än, säger Enikö Ramic som menar att de först behöver få brukare i kommunen.

– Det blir svårt att anställa när man inte vet riktigt vad man har för jobb att erbjuda. Så vi väntar lite till det börjar rulla in brukare.

Intresset har inte varit så stort då?

– Det handlar nog inte så mycket om intresset, utan det är nog andra delar som väger in. Det kanske inte är så många som har sökt hemtjänst just nu. De kanske har valt kommunens regi. När man startar upp verksamhet i nya kommuner, som vi har gjort det senaste året, tar det ett litet tag innan det kommer igång.

Hade ni väntat er att det skulle vara lättare att få brukare i Hultsfreds kommun?

– Nej, det hade vi inte, utan vi vet att det brukar ta två-tre månader innan folk vet om att vi finns. Det har varit likadant i de andra kommunerna där vi har startat upp.

Enikö Ramic har tidigare sagt att de siktar på att anställa minst 50 personer i Hultsfreds kommun, vilket hon står fast vid.

– Det kommer det förmodligen att bli framöver.

Har ni skaffat lokaler?

– Nej, vi har kikat lite, men eftersom vi visste att det skulle ta lite tid avvaktar vi lite tills vi hittar någonting med centralt läge.

undefined
Företaget har ännu inte varit i kontakt med Vimmerby kommun, enligt Enikö Ramic.

Har ni även planer på att etablera er i Vimmerby kommun?

– Vi har funderat på detta och ska titta lite på möjligheterna, säger Enikö Ramic som konstaterar att de först måste undersöka om kommunen har infört LOV (lagen om valfrihetssystem).

– Om det finns ska vi kika vidare på vad de har för krav för att starta upp. I så fall ska vi överväga om vi ska ansöka.

Vimmerby kommun uppger på sin hemsida att man har infört LOV inom hemtjänstens städservice. Privata företag har därmed möjlighet att ansöka om att bli godkända som leverantörer av städservice.

Är det något särskilt som lockar med Vimmerby?

– Nej, utan vi tittar lite på grannkommunerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!