"Vi kan komma att streama begravningar"

Begravningar kan streamas och det finns tankar på att hålla flera gudstjänster efter varandra.

Kyrkoherde Mikael Eriksson tänder ett ljus, och berättar att Aspelands pastorat tar tekniken till hjälp. Genom att begravningar och bröllop streamas på nätet kan man undvika att folk reser.

Kyrkoherde Mikael Eriksson tänder ett ljus, och berättar att Aspelands pastorat tar tekniken till hjälp. Genom att begravningar och bröllop streamas på nätet kan man undvika att folk reser.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-03-30 18:00

Det är delvis en följd av fredagens besked att offentliga sammankomster för fler än 50 personer förbjuds.

Redan i dag finns förutsättningar att spela in och skicka, eller streama direkt från de olika församlingarna i Aspelands pastorat.

– Så beslutet att vi kan komma att streama begravningar fattades med hänsyn till de gäster som inte kan ta sig hit, säger kyrkoherde Mikael Eriksson. Det finns ju en rekommendation, att man inte ska resa så mycket i landet för att minska risken för smittspridning. Då måste kyrkan ändra sitt sätt att jobba och ge sig ut i ny terräng.

Mikael Eriksson ser det som nödvändigt att begravningarna hålls som vanligt. Tanken är oundviklig, att det kan komma en tid, i spåren av corona, då det måste hållas många begravningar.

– Däremot kan minnesstunderna hållas mindre och sedan vecka tolv deltar inte längre prästerna i minnesstunden. Just för att minska risken att bli smittade.

I veckan kommer det också att diskuteras om man ska erbjuda fler gudstjänster, eller hur man ska tänka kring att inte fler än 50 personer får vistas samtidigt i en lokal.

– Vi närmar oss påsken, en högtid när många människor besöker kyrkan, säger Eriksson. Då kan det bli aktuellt att bedriva flera gudstjänster i rad. Efter 50 personer stängs dörren, och så får övriga vänta på nästa.

Dop är en annan högtid, där fler än 50 personer kan vilja samlas.

– Även dopen ser jag som viktiga att de hålls, så kanske man kan vänta med dopkalaset till senare, säger Mikael Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!