Onödigt dyrt med dröjsmålsräntor

"Det är onödiga pengar att betala" säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Martin Snickars, barn- och utbildningschef tycker det är onödiga pengar betala i olika dröjsmålsräntor. Så här långt i år har det kostat 12 800 kronor.

Martin Snickars, barn- och utbildningschef tycker det är onödiga pengar betala i olika dröjsmålsräntor. Så här långt i år har det kostat 12 800 kronor.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2019-11-20 11:30

Barn- och utbildningsförvaltningen vill bli bättre på att betala sina räkningar i tid. Så här långt i år har förseningar kostat 12 800 kronor i dröjsmålsräntor. 

–  Det är onödiga pengar, säger Martin Snickars, barn- och utbildningschef.

Vid senaste sammanträdet med barn- och utbildningsnämnden pekades det här ut som ett av de områden där man vill försätta med en skärpt internkontroll.

– Vår mål är att få ner den här kostnaden till noll och bli av med dröjsmålsräntorna helt, säger Martin Snickars. Vi började det här arbetet redan i år, och vi bedömer att vi behöver jobba vidare även under 2020.

Att det då och då händer att en faktura inte blir betalad i tid har flera orsaker förklarar Martin Snickars.

– En del av fakturorna har fortfarande 10 dagars betalningstid, trots att vi kräver 30, säger han, och eftersom fakturan ska tas omhand, hanteras och skickas till någon av rektorerna för att attesteras räcker tiden helt enkelt inte till. Det finns också ett antal samlingsfakturor, där flera förvaltningar ska hantera dem, med flera chefer som ska attestera. Då räcker det ibland inte med 30 dagar, det kan ju vara upp tio personer som ska hantera fakturan.

För att komma tillrätta med problemet får nämndens controller i uppdrag att ha koll på vilka fakturor som står på tur att betalas, och när det drar ihop sig ta en kontakt med ansvarig chef så att den blir betald i tid.

– Controllern ser ju i sitt datasystem när det är dags att betala, säger  Martin Snickars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!