Leon har slagit sig in i teatereliten

Han Àr blott elva Är, men har redan slagit sig in i teatereliten. I hÄrd konkurrens fick Leon Sandelius rollen som Skorpan i Sveriges Radios höstsatsning Bröderna LejonhjÀrta. "Han Àr ett fynd pÄ alla sÀtt och vis", sÀger producent Jan Cruseman.

I tvÄ Är har Leon Sandelius spelat Emil i Lönneberga i ALV, nÄgot som lagt grunden till att han fÄtt chansen att spela in en radioteater.

I tvÄ Är har Leon Sandelius spelat Emil i Lönneberga i ALV, nÄgot som lagt grunden till att han fÄtt chansen att spela in en radioteater.

Foto: Privat

Hultsfred2019-04-26 06:00

Rollistan imponerar. Bland kÀnda namn som Amanda Ooms, Jonas Malmsjö och Dragomir Mrsic stÄr Leon Sandelius högst upp, som radioteaterns huvudrollsinnehavare. Plus att han har berÀttarrösten.

– Det har varit jĂ€tte, jĂ€tteroligt. Jag trodde bara man pratade i en studio, men man spelar som teater i olika uppbyggda miljöer för att det ska lĂ„ta Ă€kta nĂ€r man exempelvis badar eller klĂ€ttrar i berg, berĂ€ttar Leon.

Han Àr en mÄlmedveten kille med stora drömmar, det fÄr jag snabbt klart för mig nÀr vi slagit oss ner vid köksbordet hemma hos familjen som fÄtt vÀnja sig vid en nÄgot annorlunda vardag med en skÄdespelare i huset.

Att Leon sökt rollen hos SR Drama för unga, det kom dock som en total överraskning för mamma Josefine Landholm och pappa Lars Sandelius.

– Leon hade pĂ„ egen hand mejlat ansvarig för castingen och bland mycket annat lĂ€mnat flera röstprov med mobilen. Vi kom in i bilden först nĂ€r de ringde frĂ„n produktionen och ville ha vĂ„rt godkĂ€nnande att Leon fick ta rollen, berĂ€ttar Lars. NĂ€r vi sĂ„g rollistan insĂ„g vi att det var bra mycket större Ă€n vi först trott. SĂ„ det Ă€r klart att man kĂ€nner en stolthet, över att han fixat det hĂ€r alldeles sjĂ€lv, utan vĂ„r inblandning.

– Det Ă€r första gĂ„ngen det hĂ€nder, att en sĂ„ ung söker en roll sjĂ€lv, tillĂ€gger Jan Cruseman. Vi imponerades av hans vilja och drivkraft och inte för en sekund har vi behövt Ă„ngra att vi valde Leon till rollen som Skorpan. Han har det i sig och Ă€r jĂ€tteduktig pĂ„ att hitta nyanserna i rösten. Han Ă€r ett fynd pĂ„ alla sĂ€tt och vis.

SÄ under vintern har Leon fÄtt pyssla med det han Àlskar allra mest. Vid fyra olika tillfÀllen har han pÄ egen hand satt sig pÄ tÄget för att Äka till Stockholm och jobba med radioteatern som har premiÀr den 26 oktober.

– Visst har det varit mycket jobb, vi hade 2 500 omtagningar pĂ„ bara berĂ€ttarrösterna, sĂ€ger han som för att ge oss utomstĂ„ende en liten bild av vad jobbet inneburit.

– Men det Ă€r sĂ„ roligt sĂ„ det gör inget, tillĂ€gger Leon som nu Ă€r mitt uppe i repetitionerna inför sommarens jobb som barnskĂ„despelare i ALV.

Efter tvÄ sÀsonger som Emil iklÀr han sig rollen som Tommy. SÄ varje dag utom de röda Äker han till parken, mÄndag till fredag direkt efter skolan.

– Pippi har alltid varit min favorit, jag tyckte hon var cool som var sĂ„ stark och kunde bĂ€ra runt pĂ„ saker, berĂ€ttar Leon, som nu fĂ„r roa turisterna vid Villa Villekulla tillsammans med Matilda Lindström och Ann-Sofie Viberg, som delar pĂ„ Pippirollen.

Inte tu tal om den saken, Leon lever sin dröm. Han har provat bÄde fotboll, innebandy, karate, bowling och handboll. Men nÄgon idrottskille Àr han inte. Det Àr teatern som Àr hans liv.

– Han har alltid Ă€lskat teater, sĂ„ morfar Janne och pensionĂ€rsgrannarna stĂ€llde snĂ€llt upp och satt i flera timmar och tittade nĂ€r han gav sina förestĂ€llningar i trĂ€dgĂ„rden, berĂ€ttar Josefine och ler mot sonen. DĂ„ Ă„kte stora högtalaren ut och han fick utlopp för sitt stora intresse.

– Man Ă€r rĂ€tt utlĂ€mnad pĂ„ en sĂ„ hĂ€r liten ort om man inte Ă€r idrottsintresserad, inflikar Lars. Det Ă€r tur ALV finns, det Ă€r en otroligt bra teaterskola.

SÀrskilt för en som vill bli musikalartist.

– Det Ă€r min dröm – jag ska bli musikalartist, sĂ€ger han med samma mĂ„lmedvetenhet i rösten.

Leon Sandelius drömmer om att bli musikalartist. ALV Àr en otroligt bra teaterskola för honom.
Leon Sandelius drömmer om att bli musikalartist. ALV Àr en otroligt bra teaterskola för honom.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om