Strövtåg längs minnenas allé – Folkparken står i fokus

Kopparslagaren öppnar säsongen i helgen med en riktig nostalgitripp. Från de jättestora hembygdsfesterna i början på förra seklet till Hultsfredsfestivalen.

Festivalen finns naturligtvis med på utställningen. Utan festivalen hade vi inte haft någon folkpark i dag, tror Lennart Beijer.

Festivalen finns naturligtvis med på utställningen. Utan festivalen hade vi inte haft någon folkpark i dag, tror Lennart Beijer.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-09-03 13:00

– Nästan alla i Hultsfred har väl minnen från Folkets Park, säger Lena Evensson på Galleri Kopparslagaren som svar på frågan om varför föreningsgalleriet breddar verksamheten.

Tanken med den här utställningen är att väcka minnen till liv, att lyfta fram Folkets parks betydelse för Hultsfredsborna genom tiderna. Så med hjälp av allehanda ting från parken vill man få fart på minnena, och kanske täppa till en del minnesluckor som säkerligen också finns.

undefined
Hembygdsfesterna var gigantiska. Till och att det gick extratåg hem på natten.

Utställningen blir också en hyllning till alla de stora artister som framträtt i parken genom åren. Inte minst under första halvan av 1900-talet när de gigantiska hembygdsfesterna lockade hela den svenska artisteliten. En omfattande samling autografer berättar vilka som var där, och affischer i mängd berättar ännu mer.

Här finns också kaffeservice från kaffestugan, danspoletter, entrebiljetter och mycket annat. För att inte tala om mängder av program från olika festkvällar.

Storleken på Smålandsdagen, hembygdsfesten bevisas inte minst att det år 1934 gick extra nattåg från Hultsfred till både Eksjö och Berga för att besökarna skulle kunna ta sig hem...

undefined
Porslin från kaffestugan. Med monogram och allt.

– Utan folkets park ingen festival, säger Lennart Beijer som är lite av drivande i utställningen. Men utan festival hade nog inte parken funnits kvar. 

Men det gör den i allra högsta grad, till stora delar nyrenoverad. Och en nystart för parken är på gång, vilket också är en anledning till den här tillbakablicken.

Till och med luftgevären från skjutbanan i Folkets park finns kvar.
Till och med luftgevären från skjutbanan i Folkets park finns kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!