"Vi kan inte skjuta problemet på kommande generationer"

Regeringens klartecken till slutförvaret för använt kärnbränsle möts av blandade reaktioner hos politikerna i Hultsfred. "Det är inget solklart beslut", säger Lennart Beijer (V).

Lars Rosander (C) och Lennart Beijer (V) har delvis olika åsikter om regeringens beslut i slutförvarsfrågan.

Lars Rosander (C) och Lennart Beijer (V) har delvis olika åsikter om regeringens beslut i slutförvarsfrågan.

Foto: Charlotte Madestam/Olof Carlson

Hultsfred2022-01-28 21:00

Torsdagens besked från regeringen var väntat. Svensk kärnbränslehantering, SKB, får tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning vid mellanlagret Clab i Simpevarp, norr om Oskarshamn.

Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred, ställer sig positiv till regeringens beslut.

– Jag tror att det är det bästa man kan göra just nu, säger Rosander som konstaterar att forskningen om slutförvaret har pågått i väldigt många år.

– Vi kan inte bara mellanlagra och skjuta problemet på kommande generationer, utan vi måste ta tag i det nu. Mellanlagret i Oskarshamn börjar bli fullt.

Lennart Beijer (V) var riksdagsledamot 1994–2006. Numera är han aktiv inom kommunpolitiken i Hultsfred.

– Vi har ju levt med den här frågan i rätt många år nu. Nästan alla som är politiskt aktiva i regionen har varit med i olika utredningar, säger Beijer som konstaterar att det har varit en lång väntan på slutförvarsbeslutet.

– Jag förstår att de som står närmast i frågan tycker att det är skönt att regeringen har tagit beslut, men det är inget solklart beslut. Vi ser när vi tittar oss omkring i Europa, och även USA och Kina, att man inte kommit så långt i sina beslut.

Som kärnkraftsmotståndare är Lennart Beijer kritisk till att vissa partier samtidigt pratar om att bygga ny kärnkraft.

– Man borde vara överens om att inte fortsätta med ny utbyggnad. Då skulle man få större respekt, tror jag.

För drygt 20 år sedan gjorde SKB förstudier i flera kommuner, däribland Hultsfred. Kommunen tillsatte då flera grupper som följde förstudiearbetet. Politiskt ansvarig för förstudien i Hultsfred var Sivert Bergström (C).

– Jag var med från början till slutet, säger Bergström som minns att de gjorde många studieresor.

– Vi var i Amerika, Tyskland och lite överallt.

Han hade gärna hade sett ett slutförvar i Hultsfred.

– Jag var en av dem som tyckte att vi skulle se till att vi fick lite ordning på kärnavfallet.

I stället valdes Forsmark som plats för slutförvaret. Där ska kopparkapslarna med kärnbränslet förvaras på 500 meters djup i urberget. Kärnbränslet måste hållas isolerat i minst 100 000 år. Kritikerna menar att kapslarna kommer att gå sönder långt tidigare.

Känner du dig trygg med att kopparkapslarna håller i 100 000 år?

– Jag tror att ingen är fullständigt trygg med det, säger Lars Rosander och fortsätter:

– Forskare säger att det kan gå snabbare, men samtidigt säger man att övriga skyddsåtgärder skulle hindra eventuell strålning. Man får lita på den samlade expertisen. Majoriteten bedömer att det är ett fullgott skydd.

SKB planerar att göra investeringar för närmare tre miljarder kronor i Oskarshamns kommun. Förutom inkapslingsanläggningen ska en kapselfabrik byggas i Hultsfreds grannkommun.

– Det ger många nya arbetstillfällen i regionen. Vi har redan i dag många i Hultsfreds kommun som pendlar till Oskarshamn. Då tänker jag framför allt på Scania, men även andra större arbetsplatser. Ur den synpunkten gynnar det näringslivet i vår region, säger Lars Rosander.

 – Går det bra för Oskarshamn så går det bra för Hultsfred med. Vi får vår del av det hela. Jag förstår att man i Oskarshamn är glada att man kommer ytterligare ett steg framåt nu. Kapseltillverkningen blir en stor, stabil arbetsgivare i många år framåt, säger Lennart Beijer.

SKB:s anläggningar

Det använda kärnbränslet ska placeras i kapslar av koppar innan det transporteras till Forsmark för slutförvaring. Inkapslingen kommer att ske i en anläggning som byggs ihop med mellanlagret i Simpevarp.

Utöver inkapslingsanläggningen planerar SKB att bygga en kapselfabrik för bearbetning, montering och kontroll av kopparkapslarna. Inget använt kärnbränsle kommer att finnas i kapselfabriken, som därför inte blir en kärnteknisk anläggning. Den kan i stället ses som en vanlig mekanisk verkstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!