Nu börjar asfalteringen av Norra Oskarsgatan

Efter ungefÀr ett och ett halvt Är börjar Norra Oskarsgatan bli klar. Senast om tre veckor ska asfalten vara helt lagd.

Hultsfredsbon Göte Jönsson tror att ombyggnaden blir fin av Norra Oskarsgatan nÀr den Àr klar. Men han tycker att kommunen har tagit i för mycket med sÄ mÄnga fartgupp.

Hultsfredsbon Göte Jönsson tror att ombyggnaden blir fin av Norra Oskarsgatan nÀr den Àr klar. Men han tycker att kommunen har tagit i för mycket med sÄ mÄnga fartgupp.

Foto: Anders J Andersson

Hultsfred2023-10-05 21:00

Det var i april förra Äret som projektet med VA-saneringen av Norra Oskarsgatan drog igÄng. Nu börjar projektet bli klart.

– Infarten till Hultsfred blir ett jĂ€ttelyft mot hur det var innan om man tittar pĂ„ bilder frĂ„n Google. DĂ„ sĂ„g det inte klokt ut. Nu blir det en riktig gĂ„ng- och cykelvĂ€g som Ă€r tillgĂ€nglighetsanpassad, sĂ€ger Ronny Bergqvist, platschef hos NCC för projektet med Norra Oskarsgatan.

TrÀden och grÀset kommer att ge ett helt annat intryck för den som kör in i Hultsfred.

PĂ„ onsdagen pĂ„gick fortfarande stensĂ€ttning i delen av Norra Oskarsgatan mot riksvĂ€gen, ungefĂ€r i höjd med gamla Willys. 

– Det som Ă€r kvar nu Ă€r smĂ„kompletteringar vid överfarter och övergĂ„ngsstĂ€llen och sedan det sista lagret asfalt. Det kommer vi att göra de nĂ€stkommande veckorna.

Under onsdagen och torsdagen sker en del mindre smÄlagningar.

– I nĂ€sta vecka Ă€r det Ă€lgjakt sĂ„ dĂ„ blir det lite manfall bĂ„de pĂ„ vĂ„ran sida och asfaltssidan, berĂ€ttar Ronny Bergqvist.

StrÀckan förbi gamla Willys och OKQ8-macken pÄbörjas pÄ torsdag i nÀsta vecka och sedan fortsÀtter man i riktning mot centrum. Hela omrÄdet kommer att asfalteras klart under en period pÄ tre till fem dagar, dÄ det blir störningar i trafikflödet.

Fartguppen menar han inte hade kunnat gjorts pÄ annat sÀtt Àn sÄ de Àr gjorda. Hade de börjat lÀgga mer asfalt runt dem hade kanten bara flyttats en bit framÄt.

I början av vecka 42 tror Ronny Bergqvist att allt kommer att vara klart.

– Jag uppskattar att folk tar hĂ€nsyn nĂ€r vi Ă€r ute pĂ„ vĂ€gen. Hultsfredsborna har varit vĂ€ldigt tillmötesgĂ„ende under projektet, sĂ€ger han.

Hur kĂ€nns det för er pĂ„ ÖSK att projektet börjar bli klart?

– SjĂ€lvklart Ă€r det jĂ€tteskönt att projektet börjar bli fĂ€rdigt. Norra Oskarsgatan Ă€r den mest trafikerade i Hultsfred. Det ska bli skönt att fĂ„ pĂ„ asfalten och fĂ„ bort de lite höga kanterna pĂ„ farthindren, sĂ€ger Simon RĂ„sbacken, projektledare pĂ„ Östra SmĂ„lands Kommunalteknikförbund, ÖSK.

Att projektet blivit en till en och en halv mÄnad försenat tycker han inte Àr sÄ farligt med ett projekt som pÄgÄtt i ett och ett halvt Är. Det dyker alltid upp saker som inte gÄr att förutse nÀr det grÀvs menar han.

– Vi har ocksĂ„ haft mycket höga flöden med bĂ„de dagvatten och spillvatten, berĂ€ttar Simon RĂ„sbacken.

Enligt ÖSK var planen att en liten asfaltskant hade lagts vid guppen sĂ„ att de inte blivit sĂ„ hĂ„rda. Sedan skulle den asfalten frĂ€sts ned inför lĂ€ggningen av topplagret.

Hela projektet berÀknas landa pÄ 55 till 56 miljoner kronor.

Göte Jönsson Àr Hultsfredsbo och tycker att det ska bli skönt nÀr projektet Àr klart.

– Farthindren blir kvar men vi slipper de vassa kanterna sĂ€ger Göte Jönsson, som arbetat inom entreprenad i 30 Ă„r.

Vad tycker du om antalet gupp?

– Det Ă€r lite överdrivet. Det mĂ„ste gĂ„ att gĂ„ över ett övergĂ„ngsstĂ€lle utan att det Ă€r ett farthinder. Det finns ju flera övergĂ„ngsstĂ€llen i Hultsfred som inte har farthinder. 

Vad tycker du om helheten som sÄdan med trÀd, grÀs, gÄngvÀgar och sÄ vidare?

– Det blir bĂ€ttre Ă€n förut och görs inget sĂ„ förfaller det. Det Ă€r samma med torget dĂ€r nere (Tors Plan), det Ă€r jĂ€ttefint men de hade inte behövt ta i sĂ„ mycket.

Du menar att omdaningen kunde varit mÄttligare?

– Man mĂ„ste göra nĂ„got. Det Ă€r som med ett hus att hĂ„ller man inte pĂ„ och renoverar sĂ„ förfaller det. Likadant Ă€r det med gator och sĂ„dant. VA-jobben mĂ„ste göras, det Ă€r ofrĂ„nkomligt. Det blir sĂ€kert bra nĂ€r trĂ€den vĂ€xer upp och det blir lite lummigt.

Ännu tar det nĂ„gra veckor innan hela Norra Oskarsgatan Ă€r klar. Under tiden fĂ„r trafikanterna fortsĂ€tta köra över guppen och kĂ€nna hur bakhjulen slĂ„r i.
Ännu tar det nĂ„gra veckor innan hela Norra Oskarsgatan Ă€r klar. Under tiden fĂ„r trafikanterna fortsĂ€tta köra över guppen och kĂ€nna hur bakhjulen slĂ„r i.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!