Miljöfarlig asfalt hittades pÄ Hagadalsgatan

Stora mÀngder gammal miljöfarlig asfalt hittades nÀr Hagadalsgatan i centrala Hultsfred byggdes om nu i vÄras.

NÀr den gamla asfalten pÄ Hagadalsgatan revs upp hittades ett laget av en Àldre asfaltstyp, innehÄllande stenkolstjÀra med det miljöstörande Àmnet PAH. Det Àr nu sanerat och klart.

NÀr den gamla asfalten pÄ Hagadalsgatan revs upp hittades ett laget av en Àldre asfaltstyp, innehÄllande stenkolstjÀra med det miljöstörande Àmnet PAH. Det Àr nu sanerat och klart.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-08-05 18:00

– Exakt hur mycket som togs bort kan jag inte sĂ€ga pĂ„ rak arm, sĂ€ger Anders Karlsson, inspektör pĂ„ miljö- byggnadsförvaltningen i Hultsfred. Men det mĂ„ste vara mycket, i stort sett hela strĂ€ckningen.

I samband med att gatan grÀvdes upp, passade man ocksÄ pÄ att ta bort den gamla, miljöfarliga, asfalten för att börja om pÄ nytt frÄn en ren grusbÀdd.

Anders Karlsson berĂ€ttar att asfalten i det understa lagret innehöll stenkolstjĂ€ra. 

– Det anvĂ€nde man fram till i mitten pĂ„ 1970-talet, sĂ€ger han. Men inte numera. Det Ă€r dock inte helt ovanligt att den hĂ€r sortens asfalt ligger kvar. Ofta i de understa lagren.

Han hĂ€nvisar till undersökningar som gjordes av dĂ„varande vĂ€gverket för ett antal Ă„r sedan, och om visade att den hĂ€r gamla typen av asfalt med stenkolstjĂ€ra innehĂ„ller polyaromatiska kolvĂ€ten, PAH förkortat. 

NÀr det upptÀcktes togs stenkolstjÀran bort ur receptet, och ersattes med andra Àmnen som inte innehÄller PAH.

– Den nya asfalten Ă€r inte lika miljöstörande som den gamla, sĂ€ger Anders Karlsson.

Han tror dock inte att kolvÀtena har spridit sig speciellt mycket. Ofta ligger ju asfalten i lager pÄ lager, det bygger pÄ i takt med att gatorna renoveras och asfalteras om.

– SĂ„ lĂ€nge man inte grĂ€ver i gatorna kommer vattnet inte Ă„t asfalten, och jag tror inte det lakar ur nĂ„got speciellt, sĂ€ger Anders Karlsson. Men om man börjar grĂ€va, sĂ„ mĂ„ste den gamla asfalten tas bort.

SÄ samtidigt som Hagadalsgatan fick nya ledningar, blev det ocksÄ ett miljösaneringsprojekt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!