Hyllas för sitt arbete: "Brukar kalla dem mina Ànglar"

Hon kallar dem sina Ànglar. Margareta Larsson blir rörd nÀr hon visar Ann-Louise och Sören Carlsson sin tacksamhet, över att de kör hem mat till henne och maken.

För Margareta Larsson betyder leveransen lÄngt mer Àn att hon och maken Lars-Olof fÄr hem mat. Hon Àr Àven jÀttetacksam över den sociala kontakten med Sören och Ann-Louise Carlsson i en tid nÀr de inte trÀffar sÄ mÄnga andra.

För Margareta Larsson betyder leveransen lÄngt mer Àn att hon och maken Lars-Olof fÄr hem mat. Hon Àr Àven jÀttetacksam över den sociala kontakten med Sören och Ann-Louise Carlsson i en tid nÀr de inte trÀffar sÄ mÄnga andra.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-03-14 07:00

I den mÀrkliga och oroliga tid som Àr har Margareta och Lars-Olof slutat Äka till affÀren för att handla.

De har inte besökt sin butik pÄ över ett Är nu, utan nyttjar istÀllet ICA Mathusets hemleverans varje vecka.

– Numera Ă€r det ett 70-tal kunder som nyttjar servicen, som vi erbjuder tisdagar och torsdagar. Vi har Ă€ven daglig varuutlĂ€mning utanför butiken. Det Ă€r ingen jĂ€tterusning, men nĂ„gra varje dag vill ha det sĂ„, sĂ€ger köpman Patrik Gladh.

undefined
Runt 9.45 Àr bilen lastad för en första av fyra-fem rundor. Ann-Louise Carlsson och hennes make Sören fÄr mycket tillbaka i mötet med kunderna som bestÀller hemleverans. "Som mest har vi Äkt hem till 70 kunder pÄ en dag".

Kollegorna Hanna Stolt, Alva Eckerstig och Robin DovnÀs har haft fullt upp sedan klockan sex med att packa all mat som bestÀllts den hÀr gÄngen.

Nu Àr klockan strax tio och Ann-Louise stÀller in de sista kassarna i bilen.

– SĂ„dĂ€r, nu Ă€r vi klara för första turen till Fallhult, Ungsberg och Ormestorp. Följt av Vena och Vederhult innan vi Ă„ker tillbaka för att packa om för Silverdalen-Lönneberga. Vi avslutar med Hultsfred, det brukar bli tvĂ„-tre rundor i tĂ€torten, berĂ€ttar Ann-Louise som viker varje torsdag för att leverera matkassarna tillsammans med sin man Sören.

– Det har vi gjort i ett par Ă„r nu, men tidigare var det inte sĂ„ mĂ„nga. NĂ€r pandemin bröt ut exploderade intresset och nu har vi som mest Ă„kt hem till 70 kunder pĂ„ en dag.

Det Àr inte ovanligt att varje kund har tvÄ-tre kassar eftersom det rör sig om veckohandling, sÄ det Àr en del logistik bakom och de fÄr sin beskÀrda del av motion förstÄr man.

– Det tar uppemot tio timmar och det brukar bli en tur pĂ„ runt tolv mil. DĂ„ Ă€r man rĂ€tt tom i huvudet sedan och pĂ„ fredagen blir det lite sovmorgon, sĂ€ger Ann-Louise och skrattar.

undefined
CykelkÀrran stÄr framkörd pÄ torsdagarna, för att Sören och Ann-Louise Carlsson ska slippa kÄnka pÄ kassarna hela grusgÄngen upp till familjen Larssons hus i Fallhult.

Sören bromsar in pÄ gÄrdsplanen till ett rött hus i Fallhult. CykelkÀrran Àr framstÀlld vid portstolpen hos Margareta och Lars-Olof Larsson, som vill bespara Ann-Louise och Sören att behöva kÄnka pÄ kassarna grusgÄngen upp.

– Jag Ă€r sĂ„ oerhört tacksam, de gör ett betydelsefullt arbete. Man trĂ€ffar ju heller inte sĂ„ mĂ„nga nu, sĂ„ det Ă€r roligt ocksĂ„ nĂ€r de kommer. Det hĂ€r Ă€r mer Ă€n en matleverans, jag brukar kalla dem mina Ă€nglar, sĂ€ger Margareta, mĂ€rkbart berörd.

Och det Àr just det fina gensvaret som gör att det kÀnns betydelsefullt Àven för Sören och Ann-Louise, som jobbade 34 Är i butiken innan hon gick i pension.

Nu skulle bÄda kunna njuta av lata dagar, men de tycker att kontakten med mÀnniskorna ger sÄ mycket tillbaka.

– Vi blir som lite kompisar, man knyter ett speciellt band till dem och undrar vad som hĂ€nt om de inte bestĂ€llt mat en vecka. Vi kan vara de enda mĂ€nniskor de trĂ€ffar pĂ„ en dag, ser vi att posten ligger kvar i brevlĂ„dan tar vi med den in och vi vĂ€ntar tills de öppnar sĂ„ vi ser att allt Ă€r bra med dem. Vi mĂ€rker det, att de allra flesta Ă€r innerligt tacksamma över att vi kommer.

undefined
Dagmar Nilsson vill inte gÄ till affÀren för risken att bli smittad av covid-19, sÄ hon uppskattar att fÄ hem mat genom Ann-Louise Carlsson.

Det kan 90-Äriga Dagmar Nilsson skriva under pÄ. Hon vill inte gÄ till affÀren, för risken att bli smittad av covid-19.

– Det hĂ€r betyder att jag fĂ„r hem varor, annars skulle jag inte ha nĂ„gon mat. Och sĂ„ blir det ju att vi pratar lite ocksĂ„, det Ă€r trevligt.

Dagmar tycker det Àr drygt med coronapandemin, men tÀnker mer pÄ de anhöriga Àn sig sjÀlv.

– Jag Ă€r dörĂ€dd att barnen ska fĂ„ det. Jag tĂ€nker det att, vad gör det mig att jag sitter hĂ€r bara inte de fĂ„r det.

SÄ Àr kassarna lÀmnade Àven till Dagmar Nilsson för den hÀr gÄngen och makarna Carlsson rullar vidare lÀngs Hantverkargatan.

– De Ă€r guld vĂ€rda och har blivit lite som vĂ„ra hustomtar, sĂ€ger Patrik Gladh tacksamt.

undefined
Alva Eckerstig, Hanna Stolt och Robin DovnÀs börjar packa varorna redan klockan sex för att hinna. "Man lÀr sig vad kunderna vill ha, smÄ gröna bananer eller stora och gula..."Mjölk, kaffe och bröd gÄr mest", sÀger kollegorna.
Ann-Louise och Sören

Har varit ett par sedan: Vi trÀffades 1971 och gifte oss 1982.

Vem lagar maten i familjen: Det hjĂ€lps vi Ă„t med, Sören har sina specialiteter i raggmunk och sjömansgryta. 

Handlar mest: Det gör jag (Ann-Louise) Eftersom jag jobbade i affÀren blev det sÄ. Men Sören hÀnger med ibland.

Husmanskost eller pizza: Husmanskost fast pizza Àr gott ocksÄ.

Mjölk eller vatten: Mest lÀttdryck.

SÄ laddar vi batterierna: Med vÄra fritidsintressen som Àr sticka och jaga. Och vi har fem barnbarn som ger mycket energi.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!