Han Ă€r yngst i kommunvalet – hög medelĂ„lder i partierna

De unga politikerna lyser med sin frÄnvaro i kommunvalet. Endast sex kandidater Àr under 30 Är. "NÄgon mÄste representera den yngsta gruppen ocksÄ", sÀger 18-Ärige Gustav Rosander (C) som siktar pÄ en plats i kommunfullmÀktige.

Gustav Rosander (C) Àr den yngsta kandidaten i höstens kommunval i Hultsfred. Han bor i Virserum och studerar pÄ gymnasiet i Vetlanda.

Gustav Rosander (C) Àr den yngsta kandidaten i höstens kommunval i Hultsfred. Han bor i Virserum och studerar pÄ gymnasiet i Vetlanda.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-07-08 18:15

MedelÄldern hos befolkningen i Hultsfreds kommun Àr 45,6 Är, enligt Statistiska centralbyrÄns senaste siffror. Men bland kandidaterna i höstens kommunval ligger medelÄldern pÄ 57,1 Är. Det visar Vimmerby Tidnings granskning av partiernas listor.

Mest underrepresenterad Ă€r Ă„lderskategorin 18–29 Ă„r. Enligt Valmyndigheten tillhör 13,9 procent av de röstberĂ€ttigade i kommunen den Ă„lderskategorin. Men bland de 140 kandidater som i dagslĂ€get Ă€r anmĂ€lda till kommunvalet finns endast sex personer under 30 Ă„r, vilket motsvarar 4,3 procent.

– Det Ă€r Ă€ndĂ„ kul att det finns sex stycken som Ă€r under 30, men det behövs sjĂ€lvklart fler, sĂ€ger Gustav Rosander (C).

undefined
Gustav Rosander (C) Àr den yngsta kandidaten i höstens kommunval i Hultsfred. Han bor i Virserum och studerar pÄ gymnasiet i Vetlanda.

Han fyllde nyligen 18 Är och Àr den yngsta kandidaten i kommunvalet.

– Jag tycker att det Ă€r spĂ€nnande och roligt att fĂ„ den titeln. NĂ„gon mĂ„ste representera den yngsta gruppen ocksĂ„.

Gustav Rosander har inte varit politiskt aktiv sÀrskilt lÀnge. Han har dock politiken i blodet, eftersom han Àr son till kommunalrÄdet Lars Rosander (C).

– Jag pratar politik med honom. Man har alltid haft politiken hemma pĂ„ det sĂ€ttet, men jag har inte visat framfötterna eller försökt engagera mig i Centerpartiet.

Det blir Àven en del politiska diskussioner med kompisarna pÄ gymnasiet i Vetlanda.

– Vi pratar om samhĂ€llsfrĂ„gor och argumenterar emot varandra lite. DĂ„ sĂ„g jag att det gĂ„r att Ă€ndra folks tankar pĂ„ vissa sĂ€tt. Det blev en liten tankestĂ€llare.

undefined
"Det Àr inget jag har tÀnkt pÄ sÄ mycket. Vi fÄr se vad som hÀnder", sÀger Gustav Rosander pÄ frÄgan om han vill bli kommunalrÄd i framtiden.

Nu stÄr Gustav Rosander, som brinner för idrottsfrÄgor och miljön, pÄ 18:e plats pÄ Centerpartiets valsedel. Han har siktet instÀllt pÄ en plats i kommunfullmÀktige.

– Jag ska försöka fĂ„ sĂ„ mĂ„nga röster som möjligt.

Att inte fler unga personer stÀller upp i kommunvalet tror han beror pÄ att mÄnga flyttar frÄn kommunen efter gymnasiet, eller Àr upptagna med att bilda familj.

Vill du sjÀlv bli kommunalrÄd i framtiden?

– Det Ă€r inget jag har tĂ€nkt pĂ„ sĂ„ mycket. Vi fĂ„r se vad som hĂ€nder. Jag tycker att det Ă€r spĂ€nnande att bara fĂ„ vara med och se vad jag kan bidra med.

Ingen av de tio yngsta kandidaterna i kommunvalet stÄr pÄ valbar plats. För att bli invalda i kommunfullmÀktige mÄste de kryssa sig förbi flera Àldre kandidater.

undefined
I förra valet fick C femton platser, S tolv platser, SD sex platser, M fyra platser, KD fyra platser och V fyra platser i kommunfullmÀktige i Hultsfred.

Ellen Persson Àr ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, i Kalmar lÀn.

– Vi i SSU finns för att göra ungas röst hörd, just för att vi ser problematiken i att det Ă€r för fĂ„ unga i politiken. Vi Ă€r glada över de unga kandidater som finns pĂ„ listorna och Ă€r representanter för SSU och vĂ„r politik. Vi arbetar Ă€ven aktivt för att bli Ă€nnu fler, sĂ€ger hon i en kommentar.

Evelina Strömberg, distriktsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, menar att det har blivit svÄrare att fÄ unga att engagera sig i politiken.

– Föreningslivet levde pĂ„ ett annat sĂ€tt i Sverige förr i tiden. Alla var engagerade i nĂ„gonting. Den kulturen har förĂ€ndrats lite pĂ„ sistone och det Ă€r trĂ„kigt, sĂ€ger hon.

Samtidigt uppger Evelina Strömberg att CUF:s medlemsantal i lÀnet har ökat de senaste Ären.

Varför Àr det viktigt att ungdomar engagerar sig i politiken?

– Det Ă€r politiken som bygger samhĂ€llet och vi Ă€r en del av samhĂ€llet. Vi mĂ„ste ocksĂ„ göra vĂ„r röst hörd. Alla generationer tar med sig sina erfarenheter till bordet och vi mĂ„ste kunna hitta ett samspel dĂ€r.

"Jag ska försöka fÄ sÄ mÄnga röster som möjligt", sÀger Gustav Rosander som hoppas fÄ en plats i kommunfullmÀktige efter valet.
"Jag ska försöka fÄ sÄ mÄnga röster som möjligt", sÀger Gustav Rosander som hoppas fÄ en plats i kommunfullmÀktige efter valet.
MedelÄlder i kommunvalet

MedelÄlder pÄ kandidater pÄ valbar plats (medelÄlder pÄ samtliga kandidater inom parentes):

KD: 65,3 Ă„r (53,4 Ă„r)

M: 63 Ă„r (59,3 Ă„r)

S: 61,1 Ă„r (55,4 Ă„r)

C: 59 Ă„r (59,1 Ă„r)

SD: 58 Ă„r (64,1 Ă„r)

V: 56 Ă„r (58,3 Ă„r)

De tio yngsta kandidaterna:

Gustav Rosander (C), 18 Ă„r

Simon Josefsson (S), 20 Ă„r

Jonathan Sahlström (KD), 22 Är

John LĂ„ng (S), 27 Ă„r

Hampus Jonsson (KD), 28 Ă„r

Simon Rydén (KD), 29 Är

Alexandra Svensson (S), 30 Ă„r

Alaa Al Saadi (C), 30 Ă„r

Johanna Sandin (KD), 30 Ă„r

Simon LönnÀs (M), 31 Är

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!