Filip ska odla nyttiga grönsaker i miniformat

Odling och försäljning av grönsaker i miniformat är affärsidén för nya Hultsfredsföretaget Fungmarks MicroGreens som nu startar upp verksamheten. Bättre näringsinnehåll och giftfritt är några av ledorden.

Filip Fungmark i Hultsfred satsar fullt ut på sitt nya företag Fungmark MicroGreens. Han ska bygga om ett rum till odlingsrum men innan det är klart håller han till i vardagsrummet.

Filip Fungmark i Hultsfred satsar fullt ut på sitt nya företag Fungmark MicroGreens. Han ska bygga om ett rum till odlingsrum men innan det är klart håller han till i vardagsrummet.

Foto: Privat

Hultsfred2024-04-13 07:00

Filip Fungmark i Hultsfred registrerade nyligen företaget Fungmarks MicroGreens.

I företaget ska han odla grönsaker i miniformat. De ska nämligen skördas innan de är färdigväxta.

– Microgreens är inte så vanligt i Sverige. Man skördar tio till 14 dagar från att grönsaksfröna är sådda och det blir en så kallad superfood. Vanligen växer de längre än så, säger Filip Fungmark och ger som exempel att en broccoli som skördas tidigare får ett näringsinnehåll som är 40 procent högre jämfört med en fullväxt broccoli.

Han berättar att microgreens, även kallat mikroblad, är populära i juicer, soppor, shakes och sallader.

– Det är inte bara stor skillnad på näringsinnehållet utan det är även så mycket mer smak. Grönsakerna blir spröda och fina och lite som en krydda.

Verksamheten är ännu i uppstartsskedet. 

– Jag har precis satt igång lite tester för att få ut mått, vikt och tidsplaner för olika frön. Eftersom jag ska driva detta som en business måste jag ha koll när jag kan skörda. Men detta är något som vem som helst annars kan göra i sitt hem, berättar han generöst.

undefined
Inledningsvis har Filip Fungmark fyra olika sorter som ligger på groning i mörker i tre till fyra dagar innan de får ljus. De första är ruccola, broccoli, röd mizuna (kålsort) och daikonrättika (påminner om pepparrot).

Hemma i bostaden kommer Filip Fungmark att anpassa ett rum för odlingen genom att bland annat sätta upp hyllor och speciell belysning som odlingen sker under. Men innan odlingsrummet är klart pågår testodlingen i vardagsrummet.

Hur kom du på idén?

– Det är lite tur att jag hittade detta för ett halvår sedan och det har bara växt i mitt huvud att vara min egen chef och om inte annat så får jag nyttig mat till mig själv. Jag är intresserad av näring och att äta den bästa maten.

De odlingar han känner till i Sverige ligger i Skövde och någonstans i Skåne. I Europa finns det inte så många men desto vanligare är det i USA.

– Där kämpar folk mot gifter och dålig mat, förklarar han.

Tidigare har Filip Fungmark gått på folkhögskola och läst om odling som livsstil med trädgårds- och grönsaksland.

– Men då har det inte varit som business utan som hobby och intresse att få näring till min kropp eftersom jag är väldigt sportig.

Inledningsvis kommer han att sälja grönsakerna till restauranger och affärer. På sikt kan det bli aktuellt att sälja och leverera direkt till privatpersoner.

Han berättar att hållbarheten för en bricka med små grönsaker är som med ägg, fyra till fem veckor, när de förvaras torrt och svalt.

– När vanliga grönsaker ska ut i affärerna sköljs de med vatten och då sänks hållbarheten. Om jag odlar mina rätt så är det bara att klippa dem och lägga dem i en plastlåda. De behöver inte tvättas eftersom jag inte kommer att gödsla eller använda gifter. De är rena och fina.

undefined
Filip Fungmark använder helt vanligt utsäde till odlingen. Grönsakerna går att odla i vanliga krukor eller exempelvis staplingsbara odlingstråg.

Han har hört sig för lite bland affärer och restauranger och hoppas på att han ska få avsättning för produkterna lokalt i Vimmerby och Hultsfred. Annars utökar han bara försäljningsområdet.

– Men jag vill ha det så lokalt som möjligt, det ska gärna vara närproducerat.

Om några veckor räknar han med att det ska vara full fart på odlingen. Inledningsvis kommer han att odla, förutom broccoli, ruccola, röd mizuna (kålsort) och daikonrättika (påminner om pepparrot). Han ska även prova med spenat, smörgåskrasse, rädisa, koriander och ärtskott. På sikt kan sortimentet förändras.

– Microgreens passar bra i tiden när folk blir mer och mer hälsosamma. Det är dumt att äta gifter, jag vill få bort dem från maten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!