Agnes Wold: Viruset kommer inte försvinna

Professor Agnes Wold har blivit en av Sveriges starkaste röster i kampen mot corona. "Viruset kommer inte att försvinna", säger hon.

Agnes Wold ägnar flera timmar varje dag åt att lugna och förklara kring coronaviruset. "Jag tycker det är så oerhört viktigt att folk förstår hur viruset och smittan fungerar", säger hon.

Agnes Wold ägnar flera timmar varje dag åt att lugna och förklara kring coronaviruset. "Jag tycker det är så oerhört viktigt att folk förstår hur viruset och smittan fungerar", säger hon.

Foto: Thomas Johansson/TT

Hultsfred2020-03-29 08:00

Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Numera florerar hon flitigt i media. Flera timmar varje dag lugnar och förklarar hon coronaviruset.

– Jag tycker det är så oerhört viktigt att folk förstår hur viruset och smittan fungerar, säger Agnes Wold. Om man förstår det så kan man på ett mycket bättre sätt göra rätt och skydda sig och de sina.

Varför tror du att det finns så många missuppfattningar om smittan?

– Jag gissar att folk har sett konstiga filmer om "viruset anfaller". Man kan få för sig att det är farligt att vara utomhus och tryggt bara man är innanför dörrarna. Men smittan kommer med människor. Man måste förstå att det viktiga är att inte träffa människor som är smittade.

Om det finns mycket information om någonting på nätet så finns det också mycket desinformation, alltså avsiktlig vilseledning. Så är fallet även med coronaviruset, märker Agnes Wold.

Så vi har tagit hjälp av henne för att reda ut några myter och missförstånd –  eller sanning.

”Viruset kan överleva utanför kroppen, i upp till fem dagar på hårda ytor som dörrhandtag, hissknappar, handtagen på kundkorgar samt inredning på bussar".

–  Virus överlever inte - virus lever nämligen inte. Virus består av genetiskt material och några proteiner. Detta virus har också ett "hölje" vilket är ett fettrikt membran som omger viruset. Det löses upp av alkohol, diskmedel eller tvål och varmt vatten. Därför uppmanas vi att tvätta händerna med tvål och vatten när vi kommit hem och innan vi ska äta, så vi inte stoppar viruset i munnen.

”Coronaviruset tål inte värme, så blåser du tillräckligt länge på dig med en hårfön så tar du död på viruset”.

– Det är nog sant, men den viktigaste är faktiskt att man inte andas in viruset, så jag tycker det låter dumt att gå och blåsa med en hårtork. Har man riktig otur kan man faktiskt tänka sig att man virvlar upp viruset så att man andas in det. Av samma anledning är luftblåsarna på offentliga toaletter inte jättebra –  mycket bättre att torka händerna på en handduk.

”Det tar 2-14 dagar från det att man smittas till dess att sjukdomen bryter ut".

– Det tar i genomsnitt fem dagar, men man tror att man kan vara smittsam precis innan man blir sjuk. Därför gäller det att vara uppmärksam på tidiga, lite mer diffusa symtom som allmän ruggighet, hängighet, som kan komma precis innan man får sjukdomen. Då ska man stanna hemma. Man ska vara hemma från första symtomen tills man är frisk och två dagar till.

”Covid-19 är inte farligare än vanlig influensa”.

– Jo, det är den.

”Dödstalen mörkas – egentligen har hundratusentals dött”.

– I Sverige mörkas i alla fall inga dödsfall. Här redovisas de ordentligt. 

”Viruset försvinner med våren".

– Viruset kommer inte att försvinna. Precis som svininfluensan finns kvar och cirkulerar i världen, men få blir sjuka, så kommer inte coronan att dö ut. I alla fall inte än på många år. Man kan hoppas, men inte veta, att den kan ta en paus över sommaren. Så gör många andra smittor som sprids med droppar i utandningsluften, som coronan gör. Exempelvis influensan och våra vanliga förkylningar. Men om den tar en paus, så kommer den igen till hösten, precis som influensan kommer varje år. Inte förrän vi fått ett vaccin, eller stora delar av befolkningen haft coronainfektion och blivit immuna, är det slut på epidemin. Tyvärr.

Agnes Ester Solveig Wold

Född: I Uppsala 1955

Har sagts om henne: "Hon stärker och befriar, med kunskap och formuleringsglädje" (När Expressen utsåg henne till Årets kvinna 2016)

Vad är ditt absolut viktigaste råd för att hindra smittspridning: Att undvika att vara närmare andra människor än en meter. Viruset smittar vid nära kontakt mellan människor och viruset smittar mycket lättare inomhus än utomhus.

Följare på twitter: 62 864 personer. Följer: 336, däribland Emma Frans, forskare och doktor i epidemiologi. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!