"Det är ett projekt som kommer att märkas"

Sprängningar, borrverksamhet och en hel del transporter. "Transformatorstationen i Horn är ett byggprojekt som kommer att märkas", säger projektkommunikatör Maria André.

Maria André är ny projektkommunikatör i Eons jätteprojekt mellan Kisa och Vimmerby. "För oss är det viktigt att alla vet vad som pågår", förklarar hon.

Maria André är ny projektkommunikatör i Eons jätteprojekt mellan Kisa och Vimmerby. "För oss är det viktigt att alla vet vad som pågår", förklarar hon.

Foto: Dennis Petersson

Horn2021-11-15 19:15

Som ny i Eons stora kraftledningsprojekt har hon ansvar för dialogen med markägare, närboende och andra aktörer som berörs av byggnationerna. När rättsprocessen var till ända valde energibolaget att trappa upp kommunikationen.

undefined
"När vi går in i det här skeedet, med alla byggnationer, ökar behovet av kommunikation", konstaterar Eons östgötska regionchef Björn Persson.

– Detta är ett stort projekt och en viktig infrastrukturinvestering. För oss är det viktigt att alla ska veta vad som pågår – det kommer ju både synas och höras mycket, förklarar Maria André och fortsätter:

– Vårt mål är att så många som möjligt ska förstå vad vi ska göra och vad syftet är. Jag hoppas att man ser fördelarna, för bygden och näringslivet, och inte bara nackdelarna.

Anders Friis är projektledare för Siemens Energy och leder byggnationen i Horn.

– Vi började i förra veckan med att anlägga en infartsväg. Inom de kommande veckorna kommer de större grävmaskinerna att anlända och vi kommer att genomföra ganska många sprängningar, förklarar han.

undefined
Anders Friis är projektledare för Siemens Energy som ansvarar för byggnationerna av transformatorstationerna i Kisa, Södra Vi och Gullringen.

Hur stor kommer påverkan att vara?

– Vi kommer att ha bullrande verksamhet åtminstone fram till jul. Sprängningarna går väldigt fort, de är över på någon sekund, men det ska också borras ganska mycket och det kommer givetvis att höras, svarar projektledaren.

Själva byggnationen planeras pågå fram till i vår. Därefter, över sommaren, kommer den tekniska utrustningen att monteras. Först om ett år är planen att den luftburna kraftledningen ska kopplas in.

– Vår plan är att anordna en informationsträff här i Horn lite längre fram, berättar André.

Karta: Bruksvägen, Horn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!