Camping-duon: "Vi Àlskar det hÀr stÀllet"

Lena Berg och Michael Römberg fortsÀtter att driva HornÄbergs camping i minst tre Är till. Det stÄr klart efter att hyresförhandlingen, med Kinda kommun, har nÄtt ett avslut.

Lena Berg och Michael Römberg fortsÀtter att driva HornÄbergs camping i minst tre Är. Under avtalstiden höjs deras Ärshyra med 100 tusen kronor.

Lena Berg och Michael Römberg fortsÀtter att driva HornÄbergs camping i minst tre Är. Under avtalstiden höjs deras Ärshyra med 100 tusen kronor.

Foto: Dennis Petersson

Horn2021-09-30 17:00

Kalendern slÄr snart över i oktober, höstsolen vÀrmer likt en sommardag och pÄ uteserveringen, med utsikt över StÄngÄn, avnjuter campingparet en sen lunch. I december förra Äret tog lÄngliggarna Lena Berg och Michael Römberg över campingen. Nu, sedan ett par veckor tillbaka, kan de summera den första genomförda sommarsÀsongen. Att försöka fÄ till en fortsÀttning av driften var sjÀlvklart.

undefined
"Vi vill fortsÀtta. DÄ mÄste man vÀl ÀndÄ sÀga att prövo-Äret gÄtt ganska bra", konstaterar paret Michael Römberg och Lena Berg som numera har flyttat frÄn Gamleby till Horn.

– Det hĂ€r första Ă„ret, som var lite av ett test för oss, har vĂ€l gĂ„tt ganska bra mĂ„ste jag sĂ€ga. Det har varit lĂ€rorikt pĂ„ alla sĂ€tt och vis, alla dagar har inte varit kanon, men det positiva har verkligen vĂ€gt över, förklarar Lena innan Michael fyller i:

– Vi Ă€lskar det hĂ€r stĂ€llet, sĂ„ Ă€r det, och vi tycker att skulle vara tragiskt om det mot förmodan inte skulle bli nĂ„gon fortsatt camping hĂ€r. Det Ă€r det som Ă€r drivande för oss i allt det hĂ€r. Vi vill att det ska finnas en camping i Horn.

Redan frĂ„n dag ett visste paret om kommunens intention att, efter den första sĂ€songen, pĂ„börja en höjning av Ă„rshyran. Enligt det nya avtalet, som tecknades under förra veckan, kommer hyran, redan inför nĂ€sta Ă„r, att höjas frĂ„n 50 000 till 100 000 kronor. DĂ€refter, Ă„ret dĂ€rpĂ„, höjs hyran till 130 000 kronor följt av 150 000 kronor Ă„r tre. Det var intentionen att höja hyran, och kommunens hantering av den dĂ„varande hyresförhandlingen, som resulterade i att de tidigare hyresgĂ€sterna valde att lĂ€mna campingen.

– Vi ser egentligen inga problem med hyreshöjningen – vi tycker att den Ă€r ganska skĂ€lig. Det Ă€r klart att man vill ha sĂ„ mycket pengar över som möjligt i kassan men vi har varit införstĂ„dda med det hĂ€r hela tiden, konstaterar Lena Berg.

– Vi har ocksĂ„ valt att flytta hit pĂ„ heltid och bo hĂ€r pĂ„ campingen. Det gör att vi har ganska lĂ„ga utgifter privat, fortsĂ€tter Michael.

undefined
PÄ tre Är, som det nya avtalet strÀcker sig, kommer Kinda kommun att höja hyran vid HornÄbergs camping med 100 tusen kronor, frÄn 50 till 150 tusen kronor om Äret.

SÄ ni ser inga problem med att kunna tÀcka de ökade hyreskostnaderna?

– Nej, vi hoppas i alla fall inte det. Det Ă€r lite svĂ„rt att dra nĂ„gra slutsatser av sĂ€songen Ă€n. Vi mĂ„ste se hur hösten och vintern gĂ„r och hur mycket pengar vi fĂ„r in varje mĂ„nad innan vi kan sĂ€ga sĂ„ mycket. Just nu har vi i alla fall en buffert, svarar Lena.

Tanken Àr att, med matservering och tillstÀllningar, kunna hÄlla verksamheten igÄng Àven under lÄgsÀsong. Under hösten planeras ocksÄ en utökning av antalet campingsplatser. Trycket har, enligt camping-paret, varit stort.

– NĂ€r vi tog över driften fanns fem lĂ„ngliggare kvar och nu Ă€r vi snart uppe i 20 stycken. Det Ă€r dĂ€rför vi har ansökt om att fĂ„ anlĂ€gga Ă„tta nya platser hĂ€r pĂ„ campingen. TvĂ„ av dem kommer vara utrustade med el, berĂ€ttar Michael.

undefined
Efter inkommet klagomÄl om driften av campingen gjorde kommunens miljöavdelning en livsmedelskontroll i somras. "NÄgra mindre avvikelser", berÀttar miljöchefen Yngve Blomberg.

Efter inkommet klagomĂ„l frĂ„n en privatperson valde kommunens miljöavdelning att, tidigare under sommaren, genomföra en oanmĂ€ld livsmedelsinspektion vid campingen. Enligt kontrollrapporten uppmĂ€rksammades en rad avvikelser – bland annat nĂ€r det gĂ€ller dokumentationen och kontrollen av temperaturen i frysar och kylskĂ„p. Avvikelserna Ă€r av mindre karaktĂ€r menar Kindas miljöchef Yngve Blomberg.

– Vi kunde inte hitta nĂ„got alarmerande eller nĂ„gra större problem dĂ€r ute. Oavsett vilken verksamhet vi inspekterar har vi i stort sett alltid nĂ„gon synpunkt. I det hĂ€r fallet var det ganska normala krav om Ă„tgĂ€rder som behövde stĂ€llas, förklarar han och fortsĂ€tter:

– Uppföljning av Ă„tgĂ€rderna kommer att göras vid framtida ordinarie tillsynsbesök.

Lena Berg kommenterar de uppmÀrksammade avvikelserna sÄ hÀr:

– Vi har lĂ€rt oss jĂ€ttemycket under den hĂ€r resan och tagit till oss av de synpunkter som kommunen har haft. Vi har varit dĂ„liga med dokumenteringen men det viktigaste, enligt mig, Ă€r att renligheten har funnits dĂ€r. Det kĂ€nns bra tycker jag.

– Rutinerna och dokumentationen Ă€r sĂ„nt man fĂ„r vĂ€xa in i, fortsĂ€tter Michael.

undefined
Enligt camping-duon Àr trycket pÄ anlÀggningen högt. DÀrför kommer Ätta nya campingplatser att anlÀggas under hösten.

Under den gĂ„ngna sĂ€songen har 3 859 gĂ€stnĂ€tter spenderats vid HornĂ„bergs camping. BĂ€ttre Ă€n vĂ€ntat enligt camping-duon.

– Det Ă€r svĂ„rt att veta om det bara Ă€r en pandemieffekt. Jag tror att de höga bensin- och dieselpriserna ocksĂ„ spelar in. Det Ă€r dyrt att resa och det har nog fĂ„tt folk att tĂ€nka till litegrann, konstaterar Michael.

Vad betyder det att ha ett nytt avtal pÄ plats?

– Det kĂ€nns skönt. Det gör att vi fĂ„r lite mera tid pĂ„ oss att förverkliga de idĂ©er vi har med campingen, svarar Lena.

– Ja, nĂ€r vi kĂ€nner att vi har kommunen bakom oss till 100 procent Ă€r det lĂ€ttare att planera verksamheten, fyller Michael i.

Mer om hyresavtalet

"Hyran för eventuellt efterföljande Är (efter avtalstiden) Àr avgiften med 2024-Ärs belopp upprÀknat med hÀnsyn till förÀndringen i penningvÀrdet. Avgiften ska sÄlunda frÄn och med Är 2025 justeras med hÀnsyn till förÀndringen i konsumentprisindex, varvid avgiften justeras pÄ grundval av förÀndringen mellan oktober mÄnads indextal Äret före upplÄtelsens början och oktober mÄnads indextal Är 2024". KÀlla: Hyresavtal för HornÄbergs camping

Karta: HornÄbergs Camping
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!