Så blir årets spannmålsskörd för lantbrukarna

Totalskörden av spannmål förväntas bli den tredje största under 2000-talet. Årets spannmål uppskattas ligga på nästan sex miljoner ton.

Andreas Rydén: "Vår spannmål går främst till vår grisproduktion medan överskottet säljer vi till Lantmännen".

Andreas Rydén: "Vår spannmål går främst till vår grisproduktion medan överskottet säljer vi till Lantmännen".

Foto: Emil Sandgrim

Skedshult/Öndal2019-08-24 12:00

Det visar bland annat årets skördeprognos från Jordbruksverket.

– Skörden är bra men om det blir den största på länge kan jag inte säga. I slutändan tror jag nämligen att det blir ett normalår för oss, säger spannmålsbonden Andreas Rydén på Rydbergagården i Öndal.

Enligt honom beror det på att avkastningen av de vårsådda grödorna inte varit så stor, vilket beror på torkan som hämmade skörden.

Han har sedan 1997 bedrivit ett lantbruk i den norra delen av kommunen. Det är ett familjeföretag som i huvudsak ägnar sig åt grisproduktion men som också bedriver odling av spannmål eftersom grödan ger föda till grisarna. Verksamheten leds av paret Andreas och Katarina Rydén. Den här fredagsförmiddagen sitter de med några anställda och avnjuter arbetsdagens första paus.

– Om nu myndigheten visar sig ha rätt, kommer avkastningen av årets spannmålsskörd förhoppningsvis täppa till det stora ekonomiska hål som förra årets skörd lämnade oss med, säger Katarina Rydén innan hon har tar en klunk kaffe.

Hon berättar att under 2018 var spannmålsskörden väldigt dålig i Sverige. Deras egen verksamhet kunde bara leverera 25 procent av sin förväntande spannmål.

– Det var kris för oss och för landet. Om det hade skett 100 år sedan hade befolkningen svultit, säger Katarina och får medhåll av de övriga runt bordet, säger Katarina.

– Så är det ibland, vädret kan vi inte styra över. Det intressanta är att Sverige var tvunget att importera spannmål när man i normal fallet exporterar det, säger Andreas.

Att förra årets skörd var svag, vittnar också årets skördeprognos från Jordbruksverket om. Årets skörd av spannmål ökar med tio procent jämfört med genomsnittet för de senaste fem åren. Men framförallt är det en ökning på 80 procent jämfört med förra årets skörd. Skälet till ökningen beror på att arealen med högavkastade höstsådda grödor är stor. Enligt prognosen är den totala arealen för höstsådda grödor cirka 500 000 hektar, vilket kan jämföras med föregående års 346 000 hektar.

– Vi har kunnat börja tidigt med att etablera höstgrödorna till nästa års skörd. Genom att börja tidigt skapar vi bättre förutsättningar för ännu en bra spannmålsskörd, säger Andreas.

Kommer ni att spara mycket av årets spannmål?

– Vi kommer väl att lagra lite men merparten av överskottet säljer vi. Vi behöver ju plats till nästa års skörd, säger Andreas.

Lantbrukarparet Katarina och Andreas Rydén tror att även om årets skördeprognos från Jordbruksverket visar på positiva siffror för spannmålsskörden kan det vara stora variationer inom landet.
Lantbrukarparet Katarina och Andreas Rydén tror att även om årets skördeprognos från Jordbruksverket visar på positiva siffror för spannmålsskörden kan det vara stora variationer inom landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om