Hon jobbar heltid med hästar i sitt företag

Visst går det att leva på ett hästjobb, men det är en fördel om man har en bred kompetens. Ramona Svensson har varit hästföretagare i 15 år.

Ramona Svensson har bland annat lektioner för privatryttare hemma på Holms gård. Se fler bilder på vt.se!

Ramona Svensson har bland annat lektioner för privatryttare hemma på Holms gård. Se fler bilder på vt.se!

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Vråka2019-07-22 15:00

Egentligen skulle hon bli kemiingenjör. Ramona Svensson, som bor på Holms gård utanför Vråka, flyttade till Jönköping, och började läsa kemi. Några hästar tog hon inte med sig, för hon trodde att hon skulle klara sig utan dem. Det gjorde hon inte.

Så småningom bestämde hon sig för att ta ett sabbatsår och jobba som veterinärassistent på en hästklinik. Det var så roligt att hon bestämde sig för att gå vidare på ett liknande spår och utbilda sig till fysioterapeut för hästar.

Nu är det 15 år sedan Ramona startade sitt företag. Hon jobbar både förebyggande och med rehabilitering, framförallt med hjälp av ultraljud, men även elektroterapi och akupunktur.

De senaste åren har hon gett fler och fler lektioner. Det började med att några ponnytjejer ville ha hjälp med sina hästar. Ramona valde att utbilda sig till C-tränare i hoppning genom Ridsportförbundet och har nu grupper i träning varje vecka hemma på gården. Hon jobbar även på ridskolan i Gamleby en dag i veckan och har hopplektioner. Dessutom ger hon lektioner i privat regi både i Gamleby och Västervik.

När hon började i hästbranschen, trodde hon att det skulle stanna vid en bisyssla. Men det fanns mer jobb än hon trodde. Dessutom var det så roligt.

Vad är det bästa med hästar?

– Det är nog egentligen kommunikationen. Att skapa en relation, en förståelse och ömsesidig respekt. Att känna in just den hästen och vilket språk som behövs just med den.

Ramona Svensson, till höger, med brorsdottern Alva Svensson, 12 år, och hästen Inca.
Ramona Svensson, till höger, med brorsdottern Alva Svensson, 12 år, och hästen Inca.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!