Tog över jĂ€ttekĂ„k – startade totalrenovering

Flytta mer centralt som pensionÀr och ta det lugnt? Britt Axelsson och Göran Augustsson gjorde precis tvÀrtom. De flyttade frÄn stan och köpte en skola som var ett jÀttestort renoveringsobjekt.

Ett totalrenoverat kök i ett utrymme dÀr det lÀngre tillbaka var skolmatsal.

Ett totalrenoverat kök i ett utrymme dÀr det lÀngre tillbaka var skolmatsal.

Foto: Ivonne Svahn

Bruzaholm2019-07-16 21:00

Göran Augustsson öppnar en dörr till ett trÄngt skjul. DÀr inne finns en madrass pÄ golvet och en liten soffa som sett bÀst före datum för mÄnga Är sen. En stor svart flÀck dominerar pÄ golvet. Ett rör frÄn en kamin gÄr rakt ut i vÀggen med stora glipor, dÀr kall luft sipprar in.

– HĂ€r inne bodde det Ă€ven barn, sĂ€ger han.

I andra utrymmen var ventilationen igentÀppt, för att undvika kyla.

Göran Augustsson och Britt Axelsson Àr Àgare till WÀduren i Bruzaholm sedan snart tvÄ Är. NÀr de köpte fastigheten var bÄde skolbyggnaden och friliggande hus utdömda av kommunen att bo i. Ytorna hade senast anvÀnts som övernattningsboende för EU-medborgare, som tillfÀlligt vistades i landet.

Makarna fick vid övertagandet inleda med en omfattande stÀdning dÄ huset lÀmnats i befintligt skick

– Det stod sĂ€ngar överallt och vi har sĂ€kert kört bort 50 slĂ€pkĂ€rror med klĂ€der, sĂ€ngar och all möjlig brĂ„te. Och det Ă€r lika mycket kvar Ă€n, sĂ€ger Britt.

Efter tvÄ Är har de sakta men sÀkert tagit kommandot över bÄde skolhus, friliggande hus och campingstugor. De har totalrenoverat och yta efter yta har förvandlats till nyskick.

I det som en gÄng var skolmatsal finns nu rum att hyra med allrum och kök. Göran visar ocksÄ bland annat fyra campingstugor dÀr renoveringsarbetet pÄgÄr för fullt.

Grusplanen vid riksvÀg 40 Àmnar de Àven göra i ordning till ett 10-tal stÀllplatser.

I en del av skolbyggnaden har de öppnat ett sommarkafé och det har kommit att bli en mötesplats.

– Det har varit vĂ€ldigt uppskattat. MĂ„nga av de som kommit hit har gĂ„tt i skolan och har minnen hĂ€rifrĂ„n, sĂ€ger de.

Som pensionÀrer har de gÄtt mot strömmen. De flyttade frÄn stan och med WÀduren har det knappast blivit ett stillsamt pensionÀrsliv.

Varför ger man sig pÄ ett sÄdant hÀr projekt?

– Jag Ă€r lite galen. Ja, varför gör man det? För oss handlar det mest om att ha nĂ„got att göra. Jag Ă€r ingen biodlare och gillar inte trĂ€dgĂ„rdarbete, sĂ€ger Göran.

Britt har tidigare drivit restaurang och kafé pÄ Resecentrum i NÀssjö. Göran har jobbat som mÀklare och militÀr men Àven varit hyresvÀrd.

– Jag hade 20 hyreshus i NĂ€ssjö tidigare, sĂ€ger han.

NÀr paret trÀffades köpte de ett hus i NÀssjö som de totalrenoverade.

– Sedan flyttade vi till Eksjö och totalrenoverade det huset. Nu bor vi i Bellö, sĂ€ger de.

Gissa om de renoverat Àven det huset?

Britt Axelsson och Göran  Augustsson har tagit sin att ett enormt projekt att renovera.
Britt Axelsson och Göran Augustsson har tagit sin att ett enormt projekt att renovera.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om