Han vill utveckla gudstjänsterna

Södra Vedbo pastorats blivande kyrkoherde Carl Cedermark brinner för gudstjänstlivet.

Carl Cedermark hoppas kunna utveckla gudstjänstlivet i Södra Vedbo pastorat. Hans nya pastorat blir dubbelt så stort jämfört med hans nuvarande i Sävsjö.

Carl Cedermark hoppas kunna utveckla gudstjänstlivet i Södra Vedbo pastorat. Hans nya pastorat blir dubbelt så stort jämfört med hans nuvarande i Sävsjö.

Foto: Privat

Mariannelund2020-03-20 08:00

46-årige Carl Cedermark är idag kyrkoherde i Sävsjö pastorat där han varit verksam i nio år. 

– Min fru kommer från Sävsjö, säger han.

Familjen består även av två döttrar, nio och elva år. Själv har han växt upp i Dalarna och därifrån säger han sig ha tagit med sig ett skidintresse.  

– Jag tycker illa om snöfattiga vintrar, då man inte kan åka skidor är tråkiga, säger han och hoppas prova på att åka slalom i Valbacken.

Innan tjänsten i Sävsjö var han arbetsledande komminister i Jönköping och i Vallda. När han tillträder sin nya tjänst i augusti byter han stift till ett dubbelt så stort pastorat  (Eksjö, Hult-Edshult, Hässleby-Kråkshult, Ingatorp-Bellö, Mellby, Norra Solberga och Flisby) vad gäller både personal och församlingsmedlemmar. 

– Jag har redan börjat med punktinsatser genom att träffa personal och ledning. Det kommer bli en förändring i personalorganisation där ledningsorganisationen och nedåt blir lite annorlunda. Jag går in i den planeringen så det ska fungera så bra som möjligt i höst. 

Varför söker du dig till Södra Vedbo?

– Jag funderade en del och under rekryteringsprocessen har jag fått väldigt positiv bild av pastoratet. Det är ett pastorat med mycket resurser, exempelvis två egna förskolor. Jag ser en stor utvecklingspotential, säger han.

Carl Cedermark säger att han brinner för gudstjänsterna och att få utveckla dem så att fler hittar sitt hjärta i dem. Det är ett arbete han gärna vill fortsätta med.

Han berättar att man i Sävsjö pastorat medvetet satsat på gudstjänster mitt i veckan och som blivit viktigt för många i vardagen.

– Det gäller att reflektera över vad som är bra och vad som behöver förändras. Men man måste vara ödmjuk och lära känna sitt nya pastorat för att se vad som är rimligt och möjligt. Tanken är att vara flera som ansvarar för lite i gudstjänsten.

En utmaning han ser i ett större pastorat är avståndet mellan församlingarna och att skapa en lokal gemenskap i kyrkan.

– Det är inte unikt för Södra Vedbo pastorat och jag tror det är bra att ta den utmaningen på ett bra sätt.

Om man vill småprata med den nye kyrkoherden. Vad intresserar dig då?

– Jag tror man kan fånga mitt intresse i mycket. De samtal jag tycker bäst om är de vid samkvämen när man firat gudstjänster tillsammans, säger han.

Om han och hans familj byter bostadsort framöver är inte bestämt, bara att man kommer flytta från nuvarande prästgård.

Ingatorps Kyrka ingår i söra Vedbo pastorat.
Ingatorps Kyrka ingår i söra Vedbo pastorat.
Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!