Eksjö kommun anmäler sig själv

Eksjö kommun förlänger avtal för att inte bryta mot lagen men bryter då mot en annan lag.

Eksjö kommun inledde upphandling kring skolskjuts redan 2018 men tvingas nu bryta mot lagen för att kunna följa en annan lag - att garantera skolskjuts.

Eksjö kommun inledde upphandling kring skolskjuts redan 2018 men tvingas nu bryta mot lagen för att kunna följa en annan lag - att garantera skolskjuts.

Foto: Anders Liljestrand

Mariannelund2020-01-24 16:00

Nuvarande skolskjutsavtal i Eksjö kommun går ut i juli.

– Vi var väldigt tidiga med att ta in anbud, säger utvecklingsledare Ann-Marie Pejrud.

Ett anbud valdes men en ansökan om överprövning lämnades in. Kommunen valde då att avbryta upphandlingen då samtliga anbudsummor var högre än vad budgeten tillät.

Också det beslutet överklagades och efter juridiska turer i förvaltningsrätten och kammarrätten har kammarrätten beslutat att neka prövningstillstånd. Det innebär att kommunen har tillåtelse att göra en upphandling.

Pejrud säger att man väntar in överklagandetiden innan man börjar arbetet.

– Men vi kommer inte hinna en regelrätt upphandling. Ingen leverantör kan starta 1 juli, säger hon.

Enligt skollagen är kommuner skyldig att tillhandahålla skolskjuts och Pejrud förklarar att man på grund av tidsbristen förlänger avtalet med nuvarande entreprenör utan föregående utlyst upphandling.

Då begår ni ett lagbrott?

– Vi är medvetna om det, att vi skulle ha annonserat. Vi har gjort en skrivelse till Konkurrensverket, där vi förklarar omständigheterna.

Riskerar kommunen böter?

– Man kan få betala en upphandlingsavgift på minst 10 000 kronor och högst tio procent av upphandlingsvärdet, förklarar hon.

Politiken har följt ärendet och kommunalråd Anneli Hägg (c) säger att kommunen måste garantera skolkskjuts.

– Det är ett moment 22. Vi har tyvärr hamnat i det läget och vi ser inget annat alternativt. Det är den möjlighet vi har att kunna garantera skolskjuts nästa läsår, säger hon.

Avtalet gäller till 1 juli 2021.

Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!