Dubbelt så många har sökt fonder

Kommunen delar ut närmare 400 000 kronor från olika fonder. I år undersöker man vilken ekonomi den sökande har. ”Vissa som sökt kommer inte få några pengar”.

Tidigare har Eksjö kommun delat ut fondmedel till fattiga till de som sökt pengar. Nu kräver kommunen få kunskap om sparade medel.

Tidigare har Eksjö kommun delat ut fondmedel till fattiga till de som sökt pengar. Nu kräver kommunen få kunskap om sparade medel.

Foto: Martina Holmberg / TT

Eksjö kommun2019-11-21 12:30

Eksjö kommun förvaltar ett drygt 20-tal fonder och stiftelser. Pengar som en gång i tiden har donerats för att hjälpa främst fattiga personer. Den äldsta fonden kommunen förvaltar är från 1700-talet. I fonderna finns stadgar som föreskriver att de ska omfatta stöd exempelvis till "behövande välfrejdande och aktningsvärda kvinnor och män som någon gång idkat borglig näring i Eksjö".

– Vi gör så gott vi kan för att tillgodose önskemålen men det kan vara svårt, förklarar socialnämndens ordförande  Marie-Louise Gunnarsson, efter att man klubbat utdelningen.

Kommunen har spridit information och dubbelt så många som vanligt har i år sökt ur fonderna.

– Det tycker vi är jättebra. Innan kanske det bara var ett par sökande ur vissa fonder och då har de fått mycket pengar, säger hon.

En stor skillnad från tidigare år är att revisionen krävt att se om de sökande har en förmögenhet.

– Det har vi aldrig gjort innan. Det gör att vissa av de som sökt inte kommer att få några pengar.

Har det varit så att folk sökt och fått pengar fast de haft god ekonomi?

– Vissa har sökt varje år och de har fått pengar. Men om det visat sig att de har pengar, har de kanske inte fått något i år. För dem kanske det kan bli bekymmer då de är vana att få.

Vad är förmögenhet?

– Vi har diskuterat det. De här personerna har inte jättemycket pengar. De som har mest har 40 000-60 000 på banken. Om du har 40 000 kronor och är ensam eller om du har tre barn, så har vi tagit hänsyn till barnen, i vem som fått pengar. Vi har inte dragit en linje utan anpassat till individuella bedömningar.

Varför har kommunen inte undersökt ekonomin tidigare år hos de sökande?

– Man har bara malt på och trott man gjort rätt. Med facit i hand kan man bara ställa frågan varför det inte skett, säger Gunnarsson, självkritiskt.

66 personer har i år sökt pengar ur fonderna. 14 av dem har fått avslag. Största skälet är att man inte lämnat bankuppgifter. Marie-Louise Gunnarsson berättar att kommunen skickat ut två påminnelser men att personerna inte har hört av sig tillbaka.

Totalt delas 389 000 kronor ut till de återstående 52 sökande.

– Många av de sökande får 12 000 kronor, säger Marie-Louise Gunnarsson.

Besked skickas ut i veckan. Pengarna delas ut lagom till jul. Tidigare delades räntan ut men på grund av nollränta har det ändrats till att omfatta själva fondinnehållet.

Karta: Eksjö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!