Asbybacken firar 40 år på skidor

Den ideella föreningen Asby Alpina går snart in på sin 40:de säsong. Även om många är delaktiga i dag behövs det helst ännu fler.

Asby Alpina har varit aktiva sedan 1979. Därmed firar de 40-årsjubileum i år.

Asby Alpina har varit aktiva sedan 1979. Därmed firar de 40-årsjubileum i år.

Foto: Erica Månsson

Asby2019-10-29 16:00

Sedan 1979 har skidbacken i Asby varit igång säsong efter säsong. Bakom backen står ideella krafter och föreningens ordförande Anders Stjärne har varit med sedan starten.

I november firar de 40-årsjubileum, vilket han tycker känns väldigt roligt.

– Vi startade den 16 november 1979 och det känns väldigt roligt att vi fortfarande kan hålla Asbybacken igång med enbart ideellt arbetande människor, säger Anders Stjärne som har varit Asby Alpinas ordförande i 38 år.

Inför varje säsong söker de personer som kan ställa upp och hjälpa till att hantera cafeterian, liftarna och snökanonerna. Även personal som vill hålla i skidskolan behövs och i år såg det först ut att inte bli av, men Anders Stjärne säger att det ser ut att lösa sig.

Efter alla år inom Asby Alpina har Anders Stjärne märkt av ett minskande intresse av att engagera sig ideellt, men är glad ändå att de lyckas hålla backen levande år efter år. I år har de lite knappt 100 personer som på ett eller annat sätt är delaktiga i föreningens arbete.

Däremot verkar intresset vara fortsatt starkt av att vilja utnyttja backen för skidåkning. Årligen går mellan 80 och 110 personer i skidskolan och besökare kommer från flera håll runt om i Sverige.

– Vi vill inte ingå i någon större företagsgrupp, utan vi vill sköta det själva. Skulle någon höra av sig och erbjuda hjälp är vi självklart intresserade i och med att vi är helt beroende av ideell hjälp, säger han.

Lite knappt 100 personer är delaktiga i Asbybacken.
Lite knappt 100 personer är delaktiga i Asbybacken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!