Andra branden på samma tomt – man anhållen av åklagare

Natten till tisdag brann en villa ner till grunden i Ankarsrum. En man i 40-årsåldern greps på platsen misstänkt för mordbrand.

När räddningstjänsten kom till platsen förstod man snabbt att huset på Skyttevägen inte skulle gå att rädda.

När räddningstjänsten kom till platsen förstod man snabbt att huset på Skyttevägen inte skulle gå att rädda.

Foto: Ulrik Alvarsson

Ankarsrum2020-08-25 06:47

Det var strax efter midnatt som larmet gick om att ett bostadshus på Skyttevägen i Ankarsrum stod i brand. Räddningstjänsten i Ankarsrum kunde snabbt vara på plats. Branden pågick bara något kvarter från brandstationen.

På plats förstod räddningstjänsten snabbt att huset inte skulle gå att rädda.

– Branden hade börjat i nederdelen av byggnaden, men spritt sig upp i takfoten, säger Ambjörn Nilsson, brandförman på räddningstjänsten i Ankarsrum.

På platsen möttes räddningstjänsten av en man som sedan greps efter samtal med polis. Senare fattade en jouråklagare beslutet att mannen skulle anhållas misstänkt för mordbrand. Mannen är i 40-årsåldern.

Ulf Gollungberg vid Västervikspolisen säger att det är för tidigt att säga om mannen även kan misstänkas för några av de anlagda bränder som Ankarsrum drabbats av de senaste åren. Han bekräftar dock att det tidigare i somras brann i en garagebyggnad, på samma tomt som i natt.

Totalt deltog under natten 15-20 räddningsmän från styrkorna i Ankarsrum, Hjorted och Västervik. Inriktningen fick bli att låta huset brinna ner, men se till att branden inte spred sig till de närliggande husen i kvarteret. Vädret var på brandmännens sida. Vindarna drog inte in gnistregn över granntomterna, och helgens regn gjorde att marken inte var så torr.

Däremot var den kuperade tomten ett problem för brandmännen.

– Huset ligger högt, och vi måste tänka på arbetsmiljön för brandmännen, säger Jacob Dahlqvist.

Brandorsaken är inte fastställd än, men enligt Jacob Dahlqvist, brandingenjör på räddningstjänsten i Västervik, såg det ut som att branden startat inne i huset.

– Men det kan finnas flera skäl till det, säger han, och trycker på att han inte vill föregå vad som kan framkomma i polisens förhör.

När vi är på plats 08:30-tiden är branden under kontroll. Endast mindre eftersläckning pågår och räddningstjänsten räknar med att kunna avsluta insatsen under dagen.

– Därefter får polisen påbörja den tekniska undersökningen när brandhärden svalnat, säger Jacob Dahlqvist.

Räddningstjänsten fanns kvar på brandplatsen vid niotiden på tisdagsförmiddagen, för att kyla ner brandhärden.
Räddningstjänsten fanns kvar på brandplatsen vid niotiden på tisdagsförmiddagen, för att kyla ner brandhärden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!