Andra uppgifter är också ansvarskrävande

Grattis till kommunalrådsposten, Jacob! Skönt att det ordnade sig efter den turbulens som varit. Hoppas att det nu blir ordning på kommunalpolitiken.

Jacob Käll gjorde sin första dag som kommunalråd i fredags. Insändarskribenten önskar honom lycka till men hoppas också att han medverkar till att övrig personal inom kommunen värdesätts ordentligt.

Jacob Käll gjorde sin första dag som kommunalråd i fredags. Insändarskribenten önskar honom lycka till men hoppas också att han medverkar till att övrig personal inom kommunen värdesätts ordentligt.

Foto: Jimmy Karlsson

Insändare2020-01-16 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste artikeln där du tar upp detta med kompetensförsörjning och lönesättning. Det jag reagerar på är när lönen till kommundirektören bestämdes så gick ju detta både snabbt och friktionsfritt. Nu hoppas jag framförallt att löner till våra undersköterskor och personal inom äldrevården ska kunna höjas till en rimlig nivå och detta lika friktionsfritt. 

Jag vet att detta är en förhandlingsfråga mellan kommunalfacket och kommunen men ska vi kunna attrahera och få kompetenta medarbetare i äldreomsorgen är detta vill jag påstå en ödesfråga. Dessa undersköterskor och personal inom äldreomsorgen gör ett jättearbete på mycket obekväma arbetstider och till mycket låga löner. 

Frågan är om det kan anses rimligt att det ska skilja hundratusentals kronor i lön mellan en undersköterska och en toppolitiker. Jag ser hur samhället slits isär på ett mycket oroväckande sätt. Om vi vill ha kvalificerade medarbetare på våra lågstatusarbetsplatser måste vi höja både löner och förbättra arbetsvillkoren samt höja statusen för medarbetare och detta gäller för övrigt på många arbetsområden inom kommunen. 

Vi måste få in i vårt tänkande att vi är alla viktiga inom de olika arbetsområdena, inte bara de som är kommuntoppar. Misstankar finns att vi har fått en ordning där toppar inom både privata och offentliga organisationer så att säga kliar varandra på ryggen och trissar upp varandras löner och förmåner. 

Jag hoppas att du, Jacob, som företrädare för Vimmerby kommun ska medverka till att undersköterskor och personal inom allt från barnomsorg till äldreomsorgen värdesätts rättvist. Jag vet att kommunalrådsjobbet innebär stort ansvar men de arbetsområden jag tagit upp är också ansvarskrävande.