Ett tiotal husbilar och husvagnar och några tappra tältare håller kvar i sommarlivet på Vimmerby Camping, där ägarparet Elisabeth Wolmeryd och Hampus Thorstensson börjar kunna dra ner på tempot. Receptionen stänger de sista september, men en del av lägenheterna är uthyrda även i vinter till byggjobbare.

– Att det skulle bli mycket jobb hade vi räknat med. Men det har ändå varit en omtumlande första sommar, det blir oerhört hektiskt de mest intensiva veckorna och jag hade nog trott att vi skulle hinna prata lite mer med gästerna, men under högsäsong blev det nästinill robotartat, säger Elisabeth Wolmeryd, som ändå beskriver starten som en ”galet rolig” erfarenhet.

Vilka är utmaningarna med att driva camping?
Artikelbild

| Elisabeth Wolmeryd och Hampus Thorstensson kan dra ner på tempot. Under september är receptionen öppen några timmar varje dag.

– Att inte köra slut på sig själv redan innan säsongen börjat på allvar. Till nästa år kommer vi att ta in personal tidigare, och behålla dem några nån vecka längre. Något som varit extra kul är att se utvecklingen hos vår sommarpersonal, det handlar om väldigt unga människor som fått jobba under stress. De har gjort det grymt bra. För oss har det varit ett prövoår och vi har dragit massor av nyttiga erfarenheter som kommer att göra det lättare för oss att planera och strukturera nästa år, säger Elisabeth Wolmeryd.

Hampus Thorstensson flikar in det oförutsägbara kan vara en prövning.

– Hur väl förberedd man är kan man ändå inte vara beredd på att man ska behöva bärga båtar med trampbåt, bygga fladdermushotell eftersom campingen för första gången invaderas av fladdermöss – som är fridlysta – och att det ska gå fram en tromb, så man måste såga upp en massa träd.

Att besöksnäringen i Vimmerby gått som tåget sommaren 2019 har märkts även på campingen.

Artikelbild

| En punkt på önskelistan är en uppfräschning av minigolfbanan. Om det blir nästa år eller senare återstår att se.

– Vi har haft drygt 58 000 gäster fram till mitten av augusti och det lär hamna på omkring 60 000 i år. Jättekul, naturligtvis. Är man lite road av statistik, som jag, kan det vara kul att veta att 0,57 procent av Sveriges befolkning bott på campingen, att vi serverat mer än 6 000 portioner mat i juli och att folk sovit 40 år, nio månader och 22 dagar hos oss fram till 5 augusti, säger Hampus Thorstensson.

Har ni några planer på investeringar framöver?
Artikelbild

| Tidigare ägaren Lars-Göran Johansson, t v, är mentor och gräsklippare på Vimmerby Camping.

– Just nu pågår totalrenovering av kök och toaletter på övre servicehuset och fler förändringar är på gång. Vi har miljoner tankar, nu får vi sätta oss ner och klura ut i vilken ordning vi ska ta det, det handlar om tid och budget. Hampus springer och jag bromsar, så vi kompletterar varandra bra, säger Elisabeth Wolmeryd.